Foto: SVT

Sjöstedt: Röstar de nej har de beställt ett huvudtema i valrörelsen

Vinster i välfärden ser ut att bli ett av valrörelsens stora huvudteman. Det sade Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt när han gästade SVT:s Morgonstudion.

Vänsterpartiet har krävt ett förslag om stopp för vinster i hela välfärden, men när regeringen och V nyligen meddelade att man var överens stod det klart att förslaget innebär ett vinsttak för privata välfärdsföretag inom skola och omsorg – inte inom sjukvården.

– Sjukvården ingår i överenskommelsen. Men förslagen om sjukvård kommer läggas senare. De kommer att tas fram lite mer grundligt och läggs fram före nästa val. Hela frågan om välfärden ska vara till för brukarna eller för företag som tar ut vinster avgörs i riksdagsvalet, sade Jonas Sjöstedt när han frågades ut i SVT:s Morgonstudion.

LÄS MER: Regeringen vill införa vinsttak för privata välfärdsföretag

Eftersom både allianspartierna och Sverigedemokraterna säger nej till ett vinsttak kommer förslaget sannolikt att falla i riksdagen. Det gör att frågan kommer att bli het i valrörelsen, enligt Sjöstedt.

– Är det så att de borgerliga och Sverigedemokraterna är okloka nog att säga nej till det här, då har de ju beställt ett av huvudtemana i valrörelsen. Då tar vi den fajten. Vi har hela tiden trott att det krävs flera steg för att vinna det här och en dag kommer vi att göra det.

LÄS MER: Argumenten för och emot vinster i välfärden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer