Eva Landahl är programchef och ansvarig utgivare för SVT:s valprogram.

Sjukvård eller klimat?

Publicerad

Vilka frågor tycker väljarna är de viktigaste inför valet den 9 september? Det undersöks regelbundet av olika opinionsinstitut och sjukvård, skola, invandring och integration, lag och ordning är områden som brukar ligga högt, om än i olika ordning. På sista tiden har också miljö och klimat tagit sig högt upp i väljarnas prioritering.

Den här typen av kontinuerliga undersökningar blandas ibland ihop med en annan som SOM-institutet publicerar en gång om året. Där har man frågat svenska folket om vad de oroar sig mest för inför framtiden. Både kvinnor och män svarar klimatet, som alltså toppar den listan.

SVT tar sin utgångspunkt i vad som engagerar publiken men också i vad som har aktualitet. Vårt uppdrag är att spegla hela landet och de olika frågor som intresserar publiken lokalt. Vi har därför ett stort valutbud i TV och online på svt.se.

Vi sänder många olika debatter i våra valprogram och samhälls- och nyhetsprogram. Vi har sänt två specialdebatter från olika delar av landet där vi har fångat upp en fråga som varit stor på plats; det har handlat om skolan (från Borlänge) och gängkriminalitet (från Malmö) och vi kommer att ha en debatt om vården (från Östersund). Agenda har i sin första sändning fokuserat på klimatfrågan utifrån den diskussionen som varit om klimatet efter den varma sommaren med allvarliga skogsbränder som en konsekvens. Våra lokala nyhetsprogram kommer slutligen också att ha en mängd debatter över hela landet.

När valet är över ska vi ha gett tittarna ett brett utbud av granskningar, diskussioner och analyser av det som berör publiken allra mest.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet