Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Skatteverket misstänker fusk – ska granska företag bakom hemleverans av mat

Uppdaterad
Publicerad

Att beställa mat via appar direkt hem till dörren har blivit populärt de senare åren. Skatteverkets pilotkontroll och pågående utredning visar på omfattande fusk kopplat till trenden. Nu ska myndigheten göra en riktad granskning inom området.

Skatteverket kallade på tisdagen till en digital pressträff, med anledning av sin kontroll av fenomenet matbud.

Enligt Skatteverket finns det i dag fyra stora plattformsföretag dit lokala restauranger är anslutna. Mellan företagen och de matbud som levererar maten hem till dörren finns ofta ett budföretag. Det är dem som Skatteverket nu kontrollerar.

– Det gör vi för att vi fått indikationer på att det förekommer en hel del oredovisade inkomster och löner. Det har vi även sett i de påbörjade utredningar vi har, säger Emma Lindmar Viberg, samordnare för kontrollen på Skatteverket.

Vittnesmål från bud

Myndigheten har fått signaler och tips från andra myndigheter och branscher. Det har också inkommit anonyma tips från bud själva.

– Det kan vara att de tror att de ska få ett vanligt vitt jobb, sen när det är dags att få lön får de kanske hälften vitt och hälften svart eller helt svart. Någon säger sig kanske blivit utsatt för hot när man påtalar detta.

Viktigt att komma tillrätta med fusket

Skatteverket misstänker att det förekommer ”möjliggörare” bakom fusket, som har kunskap om redovisning och hur man kan göra upplägg för att undvika att betala skatt.

Hur viktigt är det att komma tillrätta med fusket i den här branschen?

– Det är jätteviktigt. Vi vill väl inte ha ett samhälle där vissa människor lever i någon form av skuggsamhälle med svarta löner och alla andra rättigheter man bör ha när man arbetar i Sverige. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.