Skatteverkets överdirektör Helena Dyrrsen, den före detta toppdiplomaten Frank Belfrage och Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson är före detta regeringskollegor. Foto: SVT/Fredrik Sandberg/TT

Skatteverkets överdirektör försökte varna för granskning

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverkets näst högsta chef försökte varna den före detta kabinettsekreteraren och tidigare regeringskollegan Frank Belfrage om att Uppdrag granskning undersökte hans utländska tillgångar. Beslutet förankrades hos Skatteverkets generaldirektör – före detta kollega med Belfrage.

Uppdrag granskning kunde i april berätta om en lista med nära 9.000 svenskar som haft obeskattade tillgångar utomlands och som, när risken för att åka fast ökat, valt att ta hem sina förmögenheter för beskattning.

Uppdrag granskning kunde också avslöja hur den kände skattejuristen Staffan Andersson kontaktat Skatteverket om en överenskommelse han skulle ha haft med myndigheten. I mejl som juristen skickat till Skatteverket kan vi läsa om ”löften” som myndigheten skulle ställt ut om ”extra sekretess” för Anderssons mest ”känsliga” och kända klienter.

– Det var ett önskemål från deras sida. Vi får ju önskemål hela tiden från olika håll.  Vi har inte gjort någon hantering speciellt, utan vi har den hantering vi har på det sätt vi har, säger Margareta Nyström, projektledare på Skatteverket.

Särbehandlar inflytelserika

Under arbetet med kartläggningen får Uppdrag granskning kontakt med en tjänsteman på Skatteverket med lång erfarenhet av utredningar och revisioner. Han vill inte medverka med namn och bild men berättar att Skatteverket i vissa fall särbehandlar inflytelserika personer.

– Jag känner en stor lojalitet mot Skatteverket men jag tycker det bör uppmärksammas att personer behandlas olika beroende på deras ställning. Det kan ha rört sig om allting från inkomstbeskattning som ska höjas och efter ”order” från huvudkontoret eller från högre chefer har de här utredningarna lagts ner, säger tjänstemannen.

Du vet att den här särbehandlingen pågår?

– Ja, det vet jag. Jag har sett det vid ett antal tillfällen.

Varning för granskning

Uppdrag gransknings reportrar börjar misstänka att några av de som haft tillgångar utomlands blivit varnade för att information om dem begärts ut från Skatteverket av medierna. Och att de som har varnat sitter allra högst upp i Skatteverkets ledning.

Är det Skatteverket som har varnat och informerat om att vi granskar dem?

– Nej, säger Margareta Nyström, projektledare Skatteverket.

Så det är helt uteslutet att någon i Skatteverkets ledning skulle ta direktkontakt med personer som vi granskar?

– Det uppfattar jag som väldigt otroligt. Vi har ju en absolut skattesekretess och det är bara den handläggare som handlägger ärendet som ska kontakta den personen.

Tre bekanta

En av personerna som finns med på Uppdrag gransknings lista är den före detta toppdiplomaten Frank Belfrage. När Alliansregeringen vann valet 2006 blev han kabinettsekreterare på utrikesdepartementet under Carl Bildt och fick en central roll i den svenska regeringen.

Under åren som följde efter valsegern arbetade Belfrage nära de båda statssekreterarna Ingemar Hansson på finansdepartementet och Helena Dyrrsen på statsrådsberedningen. Alla statssekreterarna brukade äta lunch tillsammans på måndagar och resa ihop i arbetet varje år.

Efter valförlusten 2014 tillsattes nya statssekreterare och Frank Belfrage blev istället delägare i ett lobbyföretag. Men många av dem fortsatte att umgås privat ett par gånger per år under namnet ”2006-års statssekreterare”. Ingemar Hansson och Helena Dyrrsen hade då redan slutat några år tidigare och fått nya jobb som generaldirektör och överdirektör – på Skatteverket.

Överdirektören ringer

I telefonloggar från Skatteverket ser vi att Helena Dyrrsen ringt den före detta kabinettsekreteraren Frank Belfrage. Och när Uppdrag granskning frågar överdirektören medger hon själv att hon ringt honom när hon fick veta att han ingick i granskningen om skatteflykt, men att Belfrage aldrig svarade.

– Jag känner Frank för vi har varit kollegor sedan tidigare och då var min tanke att jag skulle berätta för Frank att… Skatteverket skulle berätta för Frank att Skatteverket har lämnat ut uppgifter som vi är skyldiga att göra enligt lagstiftningen. Och då ville jag berätta att så har skett.

Är det din roll som överdirektör att ringa och informera en person som media granskar?

– Det kan man naturligtvis diskutera. Jag gjorde den bedömningen att det kunde se snyggt ut om jag också hade berättat för honom att de uppgifterna lämnats från Skatteverket på rätt sätt.

Så om du inte hade känt Frank Belfrage och inte hade varit tidigare regeringskollega med honom, så tolkar jag det som att du inte hade ringt honom?

– Ja, så kan du tolka det, säger Helena Dyrrsen, överdirektör Skatteverket.

Förankrat hos generaldirektören

Skatteverkets högsta chef, generaldirektör Ingemar Hansson – även han bekant och före detta kollega med Frank Belfrage – kände till att Helena Dyrrsen tänkte ringa Frank Belfrage för att berätta om granskningen.

– Jag hade i den stunden inga invändningar mot det, men i efterhand tycker jag det vore bättre om hon inte hade ringt, säger han.

På vad sätt är det olämpligt?

– Därför att det just kan väcka misstanken om att han hanteras annorlunda.

Men han hanteras ju annorlunda än andra?

– Ja, hon ringde upp honom. Det var ett misstag av både mig och Helena att Helena försökte ringa, men nu blev det inget svar och hon försökte inte ringa igen, vilket var bra. Men det var ett misstag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.