Svante Werger , särskild rådgivare MSB, om karantänslarmen från samhällsviktig verksamhet. Foto: SVT/TT

Skenande smitta problematisk för samhällsviktig verksamhet: ”Ansträngt läge”

Publicerad

Den skenande smittspridningen skapar problem på arbetsplatser runt om i landet. Många sitter i familjekarantän, utan att själva ha covidsymptom.  

– Om vi tittar på hur det drabbar samhället som helhet är vår bild att alla arbetsgivare och organisationer har ett ansträngt läge. Vi ser det också när det gäller samhällsviktig verksamhet och samhällsviktiga funktioner, säger Svante Werger, rådgivare vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, till SVT.  

Det är framför allt från arbetsplatser med samhällsviktiga funktioner, som nyckelpersoner för verksamheter, som har hört av sig till MSB.  

– Det som de framförallt frågar efter är om det går att göra någonting åt karantänsbestämmelserna där man måste stanna hemma om andra i hushållet har testat positivt för covid-19, säger Svante Werger. 

För dialog med FHM

Folkhälsomyndigheten ser nu över karantänsreglerna.  

– Vi för en dialog med Folkhälsomyndigheten, där både vi och andra myndigheter och företrädare för samhällsviktiga verksamheter har lyft det här behovet, säger Svante Werger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet