En räddningshelikopter söker igenom ett område i samband ned en tidigare lavinolycka i Valaiskantonen. Arkivbild Foto: Valentin Flauraud/AP/TT

Flera skadade efter lavin i Schweiz

Publicerad

Mellan tio och tolv skidåkare har begravts av en lavin i de schweiziska Alperna, enligt lokala myndigheter. Fyra personer har skadats, varav en livshotande, uppger polisen.

Lavinen inträffade vid 14.15-tiden på tisdagseftermiddagen i Crans-Montana i Valaiskantonen. Snömassorna vällde fram över en markerad skidpist.

Crans-Montanas kommunordförande Nicolas Féraud säger till schweiziska tidningar att tio–tolv personer befaras befinna sig under snömassorna, men att han inte är säker på antalet och att det mycket väl kan stiga.

– Vi är i chock och vi hoppas på ett lyckligt slut för dessa personer, säger Féraud till Le Nouvelliste.

Senare under kvällen meddelade schweizisk polis att fyra personer har konstaterats skadade i den pågående sökinsatsen. En av dem uppges ha livshotande skador, skriver Reuters.

Kallat in militären

Le Temps publicerar en bild av lavinen, som visar hur skidåkare tagit av sig skidorna för att försöka bistå dem som begravts. Polisen bekräftar att flera personer har begravts av lavinen, men man har inte heller något exakt antal på hur många som drabbats.

Även räddningstjänst finns på plats där lavinen inträffade, uppger polisen för nyhetsbyrån AFP. Nicolas Féraud säger till Le Temps att militären också har kallats in för att stödja räddningsinsatsen.

Ovanlig lavin

Det drabbade skidspåret Plaine-Morte ligger på 3 000 meters höjd. Lavinen är ovanlig eftersom den träffade i ett markerat skidspår, till skillnad från merparten laviner som utlöses vid skidåkning i lössnö utanför pisterna. Snömassorna uppges ha täckt 300–400 meter av skidspåret. Räddningsinsatsen försvåras av den hårt packade snön, enligt Le Nouvelliste.

En person på plats säger till tidningen att flera helikoptrar deltar i insatsen, och att hundpatruller har börjat leta i snön. Militärer som befinner sig på orten har börjat blockera pister och evakuera skidåkare.

Schweiziska skidanläggningar har fler besökare än vanligt under veckan på grund av att många elever har ledigt från skolan.

Svenska utrikesdepartementet befinner sig i kontakt med schweiziska myndigheter, men hade vid 17-tiden på tisdagseftermiddagen inga uppgifter om drabbade svenskar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer