• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Det har gått tio år sedan stormen Gudrun drog fram. Foto: TT

Trots stormproblemen – de fortsätter plantera gran

Uppdaterad
Publicerad

Det var gran som blåste ned i stormen Gudrun och det var i huvudsak gran som återplanterades – något som nu oroar Skogsstyrelsen.

– Vi ser en trend att man fortsätter plantera gran i stor omfattning i södra Sverige på marker som är olämpliga och det kan skapa rejäla problem i framtiden, säger Jonas Bergquist på myndigheten.

Natten mellan den 8 och 9 januari 2005 drabbades södra Sverige av stormen Gudrun som fällde 75 miljoner kubikmeter skog. Eller närmare 250 miljoner träd. Det var mest gran som föll, lövträd och tall klarade sig bättre.

– Det blev en livlig diskussion om lämpligheten att använda sig av gran i södra Sverige och vi trodde att skogsägarna skulle vilja byta trädslag, säger Jonas Bergquist på Skogsstyrelsen.

Valde gran

I det återväxtstöd som skapades reserverades pengar för lövskog men av de nästan 100.000 hektar som skulle återbeskogas blev det knappt 3.000 hektar lövskog och inte mycket tall heller. Det blev gran igen.

– Efter stormen var det kanske för mycket att begära att man skulle byta trädslag direkt, med allt vad det innebär. Vad vi är mer bekymrade över är att man fortsätter plantera gran i stor omfattning. Man planterar på torra marker där gran är direkt olämplig och där tall skulle fungera bättre. Vi kan skapa rejäla problem i framtiden, säger Jonas Bergquist.

Klimatförändringar kan skapa problem

Granen etablerar sig väl de första åren men Jonas Bergquist är osäker på vad som händer på lång sikt. Det kan bli rotröta och stormskador och granbarkborreskador.

– Och med ett förändrat klimat kan vi få andra skadegörare, säger han.

Viltskador orsaken

Den främsta orsaken till att skogsägarna väljer bort löv och tall är viltskadorna. Älg och rådjur ökade dessutom efter stormen eftersom det fanns gott om mat. Dessutom har granen varit en stor ekonomisk framgång för södra Sveriges skogsindustri berättar Jonas Bergquist.

– Vi försöker med argument och rådgivning att få skogsägare att tänka om. Blandskog och flera trädslag sprider riskerna bättre och gynnar den biologiska mångfalden säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.