Det kraftiga snöfallet orsakade stora problem i trafiken på fredagen – nu varnar SMHI att det kan komma uppemot tre decimeter nysnö på sina håll på lördagen. Foto: TT

SMHI varnar för snöovädret: Blir besvärligt

Uppdaterad
Publicerad

Knappt hann torsdagsnattens ymniga snöfall dra vidare innan ett nytt snöoväder drog in över landet.SMHI varnar för uppemot tre decimeter nysnö på sina håll på lördagen.

Snöovädret som drog in över sydöstra delarna av landet på fredagen tog sig vidare norrut under dagen. Under fredagskvällen utökade SMHI sina snövarningar till att omfatta ett område från Östergötland i söder ända upp till Västerbotten i norr.

På vägen norrut räknar SMHI med att snöovädret intensifieras.

– När det i natt kommer upp över Gävleborg hamnar de största mängderna där, säger Emil Björck på SMHI och tillägger att det kan röra sig om tre decimeter nysnö på sina håll.

Dessutom kan det vid kusten bli blåsigt.

– Det är risk att det blir besvärligt, säger Emil Björck.

Under lördagen blir det snö i stora delar av landet, utom längs med Svealand och Götalands ostkust, där det blandas upp med regn. Störst chans till uppehåll har västra delarna av landet och längst upp i norr.

55 centimeter snö

Även natten mot fredagen skapade ymniga snöfall problem i trafiken i flera delar av Sverige.

– Det är väldigt mycket snö. Under natten har det kommit upp till 55 centimeter snö i norr och det fortsätter att snöa, säger Monica Näslund, presskommunikatör på Trafikverket.

De större vägarna kunde i huvudsak vara öppna, men trafiken rörde sig ibland väldigt långsamt. På de mindre vägarna kunde situationen på sina håll vara värre.

– Man plogar men hinner inte få bort snön, då blir det väldigt smala körfält, säger Monica Näslund.

Järnvägen drabbad

Även järnvägen har drabbats av stora snömängder. På sträckan mellan Luleå och Boden ställdes många tåg in eller blev försenade.

– Man prioriterar malmtrafiken och en del persontåg. På den norska sidan är järnvägen stängd, säger Monica Näslund.

Även i Västsverige orsakade snön störningar i trafiken. På vissa håll snöade det i tolv timmar och mest föll öster om Göteborg, inte minst i Sjuhärad där flera olyckor rapporterats.

Flera bilar och lastbilar fastnade i backar på såväl riksväg 40 som E20. Salt- och plogbilar körde i skytteltrafik under natten och enligt Göteborgs-Posten på nätet drogs flera busshållplatser in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.