Sminkjättar går samman mot giftämnen. Foto: TT

Sminkjättar förbjuder giftiga ämnen i sina produkter

Uppdaterad
Publicerad

Flera stora kosmetikaproducenter har lovat att sluta med högfluorerade ämnen, så kallade PFAS, i sina produkter. Detta efter påtryckningar från Naturskyddsföreningen.

– Vi vill ha ett förbud i EU, säger generalsekreterare Karin Lexén.

PFAS är en grupp bestående av tusentals kemikalier, som är svåra att bryta ned och därför miljöfarliga.

Naturskyddsföreningen (SNF) har tillsammans med drygt 1 500 privatpersoner mejlat åtta kosmetikaföretag och uppmanat dem att sluta använda de miljöfarliga ämnena.

L'Oréal beslutade nyligen att fasa ut användandet av PFAS i sin globala produktion. Sminkjätten är ett av sex företag som lyssnat på SNF:s kritik. Övriga är H&M, Lumene, Body Shop, Isadora och Kicks. Samtliga har sagt att de ska ändra i sin produktion och försäljning.

– Vi vet väldigt lite om den här gruppen ämnen. De ämnen som har undersökts har visat sig ha negativa effekter på reproduktion, immunsystem, lever och misstänks vara cancerframkallande. Det finns en stor osäkerhetsfaktor kring effekterna, säger SNF:s generalsekreterare Karin Lexén.

– Det här har inte varit tillräckligt uppmärksammat tidigare, så vi är jätteglada att företagen tagit de här besluten.

Påtryckningarna mot företagen började som ungdomsprojektet Surfejs och med en kampanj på Instagram. H&M och Lumene meddelade redan i december förra året att de kommer att förbjuda PFAS i nya produkter. Body Shop, Isadora och Kicks hakade på under våren.

– Det är alltid svårt att veta hur mycket vi har bidragit. Men via vårt Surfejs-projekt är det många ungdomar som har mejlat och tryckt på, det tror jag har bidragit mycket, säger Karin Lexén.

Nu vill hon och Naturskyddsföreningen att EU förbjuder användandet av PFAS i konsumentprodukter.

– Dels vill vi försöka påverka fler företag att sluta använda det, dels vill vi arbeta för ett beslut om förbud i EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.