46-åring frias för terrorförberedelse

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt friar en 46-årig man som i tingsrätten dömdes förförberedelse till terroristbrott. Han fälls för terrorfinansiering.

Mannen dömdes i mars av Solna tingsrätt till sju års fängelse förförberedelse till terroristbrott och terrorfinansiering. Rättenansåg det bevisat att 46-åringen stått i kontakt medterrororganisationen IS. Enligt tingsrätten hade 46-åringeninförskaffat kemikalier tänkta att användas till en sprängladdning.

Hovrätten gör dock en annan bedömning och friar mannen frånförberedelsebrottet.

Även om han haft kemikalier och andraföremål i sin ägo är det inte bevisat att han har haft för avsiktatt använda dessa för att begå ett terrorbrott, resonerarhovrätten.

Utslaget var väntat, då hovrätten efter förhandlingenbeslutat att häva häktningen av honom. Han försattes dock inte påfri fot, utan togs i förvar av Säkerhetspolisen.

En medåtalad manfrias liksom i tingsrätten för förberedelse till terrorbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.