Akademien fick flera varningar om Jean-Claude Arnault

Uppdaterad
Publicerad

1997 fick Svenska Akademien ett brev från två kvinnor som anklagade Jean-Claude Arnault för sexuella trakasserier. Det framkommer i den nya SVT-dokumentären Det slutna sällskapet.  

Kvinnorna ville efter ett par veckors praktik på Arnaults kulturförening Forum avsluta praktiken då Arnault enligt kvinnorna ”tafsat på dem”. Brevet lämnades utan åtgärd.         

1996 hade Akademien fått ett brev med liknande innehåll från konstnären Anna-Karin Bylund, som uppmanade Akademien att inte fortsätta stödja Forum ekonomiskt, vilket Akademien inte tog hänsyn till.

SVT Nyheter har inte lyckats få någon kommentar från dåvarande ständige sekreteraren Sture Allén kring händelserna. Men i en intervju med Sveriges Radio tonar han ned uppgifterna.     

– Detta var ju något mycket vagt och mycket flyktigt som kom upp någon enstaka gång och som inte ledde vidare, säger Sture Allén.           

I april publicerade Akademien ett pressmeddelande och beklagade att Bylunds brev lagts åt sidan.         

I samband med det skrev den då tillförordnade sekreteraren Anders Olsson ett brev till Bylund där han tog avstånd från de sexuella trakasserier och övergrepp som pågått i Akademiens omedelbara närhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer