Dyrare efter slopad fastighetsskatt

Uppdaterad
Publicerad

Husägare i 160 av landets kommuner betalar mer i fastighetsavgift idag än de gjorde innan skatten togs bort 2007. Det visar engranskning av SVT Nyheter.

I Gällivare, Pajala och Arjeplog harkostnaden ökat med mer än 50 procent. I Kiruna med 76 procent. I 65kommuner har kostnaderna istället minskat.

Det rör sig om landetsmest välbärgade områden, som Täby, Nacka och Vellinge. På Lidingöoch i Danderyd har kostnaderna till och med halverats. På länsnivåär alla län utom Stockholm förlorare.

– Landsbygden betalar en procentuellt större del i dag än tidigare.Jag vet inte om det var meningen, men så har det blivit, sägerBjörn Anderson, utredare på Ekonomistyrningsverket, som analyseratfastighetsavgiften.

När fastighetsskatten avskaffades och ersattesmed en kommunal fastighets- avgift var löftet att det skulleinnebära minskade kostnader för alla. Men i takt med atttaxeringsvärdena ökat så har också avgifterna gjort det.

2007kostade fastighetsskatten 13,2 miljarder, i dag betalar husägarna16,1 miljarder. Det är en klar ökning även om man räknar bortinflationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.