Ex-ambassadör utreds för brott

Publicerad

Sveriges tidigare Kina-ambassadör Anna Lindstedt är misstänkt för brott mot rikets säkerhet, enligt uppgifter till SVT Nyheter. Hon har tilldelats en försvarsadvokat.

Lindstedt riskerar två års fängelse om hon fälls för sitt agerande vid mötet om den fängslade bokförläggaren Gui Minhai i Stockholm i januari.

Förundersökningen leds av vice chefsåklagare Hans Ihrman vid Riksenheten för säkerhetsmål. Han har beslutat om sekretess i förundersökningen och vill inte uttala sig om identiteten på den misstänkte.

Men tillförlitliga källor bekräftar för SVT Nyheter att det är Sveriges tidigare ambassadör i Peking, Anna Lindstedt, som är misstänkt för brott mot rikets säkerhet. Enligt Stockholms tingsrätt har hon nu begärt och fått en offentlig försvarare.

Det gäller frågan om Lindstedt brutit mot lagen vid det möte som hölls med affärsmän och dottern till den fängslade svenske förläggaren Gui Minhai den 24-26 januari på hotell Sheraton i Stockholm.

Brottet rör egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, paragraf 19 i brottsbalken, vilket kan ge högst två års fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer