Ex-ambassadör utreds för brott

Publicerad

Sveriges tidigare Kina-ambassadör Anna Lindstedt är misstänkt förbrott mot rikets säkerhet, enligt uppgifter till SVT Nyheter. Honhar tilldelats en försvarsadvokat.

Lindstedt riskerar två årsfängelse om hon fälls för sitt agerande vid mötet om den fängsladebokförläggaren Gui Minhai i Stockholm i januari.

Förundersökningenleds av vice chefsåklagare Hans Ihrman vid Riksenheten försäkerhetsmål. Han har beslutat om sekretess i förundersökningen ochvill inte uttala sig om identiteten på den misstänkte.

Men tillförlitliga källor bekräftar för SVT Nyheter att det ärSveriges tidigare ambassadör i Peking, Anna Lindstedt, som ärmisstänkt för brott mot rikets säkerhet. Enligt Stockholmstingsrätt har hon nu begärt och fått en offentlig försvarare.

Detgäller frågan om Lindstedt brutit mot lagen vid det möte som höllsmed affärsmän och dottern till den fängslade svenske förläggarenGui Minhai den 24-26 januari på hotell Sheraton i Stockholm.

Brottet rör egenmäktighet vid förhandling med främmande makt,paragraf 19 i brottsbalken, vilket kan ge högst två års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.