Fler säger ifrån ett år efter metoo-uppropet

Publicerad

Omkring 65 procent av svenskarna anser att uppropen kring sexuella övergrepp för ett år sedan har lett till faktiska förändringar, visar en ny Novus-undersökning.

– Framför allt handlar det om att kvinnor ändrat sitt beteende och nu säger ifrån och anmäler, säger Torbjörn Sjöström, vd på företaget Novus, som gjorts på uppdrag av SVT.

45 procent av männen anser att män som kränker kvinnor har ändrat sitt beteende, efter metoo-uppropen, medan bara 28 procent av kvinnorna anser att männen ändrat sitt beteende.

Det är även fler män än kvinnor (36 proc respektive 26 procent) som anser att män ett år efter metoo mer säger ifrån vid oacceptabelt beteende.

80 procent av kvinnorna, jämfört med 66 procent hos männen, tycker att kvinnor har ändrat sitt beteende och t.ex. anmäler eller säger ifrån mer. Däremot svarar färre att det egna beteendet har ändrats: 14 procent av männen och 23 procent av kvinnorna. Drygt 1 000 intervjuer med ett riks- representativt urval av personer mellan 18 och 79 år har genomförts

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer