Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) sa på pressträffen att detta kommer att ”pröva vårt näringsliv”, och att Sverige nu måste förbereda sig för en utdragen konflikt. Foto: SVT

Ryska investeringar i Sverige ska kartläggas

Uppdaterad
Publicerad

Det spända säkerhetsläget gör att regeringen vidtar ytterligare åtgärder. Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) ska nu kartlägga ryska investeringar och ekonomiska intressen i Sverige. Beskedet kommer på en pressträff med utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).

– Syftet är att säkerställa en total tillämpning av sanktionssystemet och att rättsvårdande myndigheter kan få information för vidare åtgärder. De företag som berörs ska också kunna uppmärksammas på sanktionsregimen, säger Anna Hallberg.

Handelsministern säger också att Sveriges direkta ekonomiska sårbarhet är begränsad, men att landet kommer att påverkas indirekt av Rysslands invasion av Ukraina.

– Vi ser redan turbulenta kapitalmarknader, högre energipriser, högre livsmedelspriser och lägre tillväxt i omvärlden. Allt detta kommer att påverka Sverige.

Alla lämnar

Hallberg påpekar att det finns cirka 500 svenska företag, varav ett 20-tal storföretag, med verksamhet i Ryssland.

– I stort sett samtliga stora svenska företag, och även många medelstora, har aviserat att man lämnar den ryska marknaden, eller att man stoppar sin export till landet, säger hon.

Rysk koppling

Hallberg berättar att Kommerskollegium har fått i uppgift att informera och i detalj förklara sanktionerna för företagen.

– Varje företag måste identifiera eventuellt rysk koppling till leveranser, varor och affärer. Man behöver se över sina betalningsflöden.

Dessutom ska Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) kartlägga ryska investeringar och ekonomiska intressen i Sverige, tillägger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer