S och Alliansen har enats om utskotten

Publicerad

Allianspartierna har i dag enats med S om fördelningen av ordförandeskapet i riksdagens 15 utskott.

Gruppledarna Anders Ygeman (S) och Tobias Billström (M) singlade slant om att få välja det första utskottet, en lösning som valdes på grund av den ännu ofärdiga regeringsbildningen.

Moderaterna får ordförandeposten i finans-, närings-, socialförsäkrings- och utrikesutskotten. Liberalerna leder kulturutskottet, Centerpartiet miljö- och jordbruksutskottet och Kristdemokraterna socialutskottet, enligt överenskommelsen.

Socialdemokraterna får leda arbetsmarknadsutskottet, försvarsutskottet, justitieutskottet och konstitutionsutskottet, liksom skatteutskottet och utbildningsutskottet.

S får även ordförandeposten i EU-nämnden, som inte är ett utskott.

Miljöpartiet får ordförandeposten i civilutskottet, medan Vänsterpartiet får leda trafikutskottet.

Finans- och utrikesutskottet leds traditionellt av regeringspartierna, och konstitutions- och försvarsutskotten av oppositionen. Eftersom regeringsbildningen inte är klar är man överens om att ordförandeskapet i dessa utskott kan väljas om senare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer