S och Alliansen har enats om utskotten

Publicerad

Allianspartierna har i dag enats med S om fördelningen avordförandeskapet i riksdagens 15 utskott.

Gruppledarna AndersYgeman (S) och Tobias Billström (M) singlade slant om att få väljadet första utskottet, en lösning som valdes på grund av den ännuofärdiga regeringsbildningen.

Moderaterna får ordförandeposten ifinans-, närings-, socialförsäkrings- och utrikesutskotten.Liberalerna leder kulturutskottet, Centerpartiet miljö- ochjordbruksutskottet och Kristdemokraterna socialutskottet, enligtöverenskommelsen.

Socialdemokraterna får leda arbetsmarknadsutskottet,försvarsutskottet, justitieutskottet och konstitutionsutskottet,liksom skatteutskottet och utbildningsutskottet.

S får ävenordförandeposten i EU-nämnden, som inte är ett utskott.

Miljöpartiet får ordförandeposten i civilutskottet, medanVänsterpartiet får leda trafikutskottet.

Finans- ochutrikesutskottet leds traditionellt av regeringspartierna, ochkonstitutions- och försvarsutskotten av oppositionen. Eftersomregeringsbildningen inte är klar är man överens om attordförandeskapet i dessa utskott kan väljas om senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.