Tyskland skickar stridsvagnar till Ukraina

Publicerad

Tyskland har beslutat att skicka stridsvagnen Leopard 2 till Ukraina, enligt uppgifter till den tyska tidningen Der Spiegel.

Enligt tidningen handlar det om stridsvagnar till åtminstone kompani med Leopard 2 – vilket brukar omfatta 10-12 stycken.

Samtidigt får även andra länder som har tyskbyggda Leopard 2 tillåtelse att exportera vagnar till den ukrianska försvarsmakten. Enlig ABC News ska Polen och ytterligare ett antal nationer ha beslutat om att skicka minst 100 vagnar.

På tisdagen säger även källor nära Biden-administrationen till Reuters att USA inom kort kommer sända Abrams-stridsvagnar till Ukrainas försvarsmakt. Det skulle i så fall vara en ändring av tidigare hållning. Besked väntas senare denna vecka.

Sedan tidigare har Storbritannien lovat att man ska förse ukrainas armé med ett tiotal tunga stridsvagnar av typen Challenger 2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.