Vanliga snorkelmasker, för ett par hundra kronor, förses med partikelfilter i Tjeckien. Redan har 2 000 skickats till vården, och 10 000 till är på väg.

Snorkelmasker görs om – testas i vården i två länder

Publicerad

I Tjeckien har vanliga snorkelmasker från sportbutiker försetts med partikelfilter, och används redan i vården. Även i Spanien testas liknande lösningar.

– Vårdpersonalen känner sig nästan som dykare, säger Pavlina Dankova, talesperson på Motols sjukhus i Prag.

Det är inte bara i Sverige som vårdpersonal vittnar om bristande skyddsmaterial. I Prag har en grupp forskare och studenter utvecklas en billig lösning, som man hoppas ska underlätta läget i vården.

Vanliga snorkelmasker, för ett par hundra kronor, förses med partikelfilter. Redan har 2 000 skickats till vården, och 10 000 till är på väg.

Coronapandemin

– Personalen är väldigt nöjd, och säger att maskerna gör att de lätt kan andas medan de jobbar. Masken kan tvättas efteråt och användas flera gånger, säger Pavlina Dankova, talesperson på Motols sjukhus i Prag.

Effekten av de ombyggda snorkelmaskerna har testats, och de har klassificierats med den högsta nivån, FFP3.

Även i Spanien testas liknande lösningar nu i vården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet