Demonstranter utanför Spaniens högsta domstol när det beslutades att den före detta diktatorn Francisco Francos kvarlevor får grävas upp och flyttas till en annan plats. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter lång strid – Francos kvarlevor får flyttas

Uppdaterad
Publicerad

Regeringspartiet Partido Socialista har länge krävt att Francos grav ska flyttas från det kontroversiella mausoleet Valle de los Caídos. Nu har Spaniens högsta domstol sagt sitt – den före detta diktatorn Francisco Francos kvarlevor får grävas upp och flyttas till en annan plats.

En långdragen strid inom spansk politik verkar nå sitt slut sedan den spanska högsta domstolen gett klartecken till att gräva upp Francisco Francos grav för att flytta honom till en kyrkogård.

Kontroversiell gravplats

Ända sedan hans död 1975 har Spaniens tidigare diktator Francisco Francos balsamerade lik varit begravt vid det stora mausoleet Valle de los Caídos – De fallnas dal på svenska. Där finns också kvarlevor av omkring 30 000 offer för inbördeskriget på 1930-talet, som slutade med Francos maktövertagande.

Monumentet byggdes delvis med hjälp av tvångsarbete från politiska fångar, och har sedan diktaturens fall varit mycket kontroversiellt eftersom det av många uppfattas som ett monument över fascismens seger i inbördeskriget. Den tidigare diktatorns grav har dessutom blivit något av en vallfärdsort för den spanska extremhögern, vilket ytterligare spätt på missnöjet. På grund av detta har monumentet och graven också blivit föremål för flera uppmärksammade protester.

Högsta domstolen ger regeringen rätt

När den nya socialistregeringen tillträdde år 2018 beslutades att graven skulle flyttas, trots protester från högerpartierna Partido Popular och Ciudadanos, och från Francos familj. Planen skulle ha genomförts i juni, men stoppades av högsta domstolen i väntan på ett domslut, sedan bland andra Francos familj lämnat in protester. Men nu ger alltså domstolen grönt ljus för flytten.

Francisco Francos kvarlevor ska begravas i kyrkogården El Pardo, där diktatorns fru också är begravd. El Pardo betraktas som en mer avskild plats, där risken att graven förvandlas till en samlingsplats för extremhögern är mindre.

Francos familj har redan tidigare aviserat att de kommer överklaga beslutet till Spaniens konstitutionsdomstol.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.