Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) vid riksdagens öppnande. Foto: TT

Så kraschade förhandlingarna inom Alliansen

Publicerad

Enligt uppgifter till SVT fanns ett kompromissförslag på bordet under de senaste dagarnas intensiva förhandlingar. En kompromiss som både Centerpartiet och Liberalerna stod bakom – att helt skjuta över frågan om Peter Hultqvist framtid till Konstitutionsutskottet. Men enligt källor till SVT blev det till slut ett nej – och det var Moderaterna som drev på hårdast.

Enligt uppgift till SVT fanns ett kompromissförslag på bordet under eftermiddagen på torsdagen som både Centerpartiet och Liberalerna stod bakom. Det gick ut på att helt skjuta frågan om Peter Hultqvists agerande efter IT-läckan på Transportstyrelsen till den pågående granskningen till Konstitutionsutskottet.

På så sätt skulle man inte helt stänga dörren för ett misstroende, utan skjuta frågan på framtiden.

Källor till SVT: Moderaterna drev på hårdast

Men det blev till slut nej från Kristdemokraterna och Moderaterna. Enligt källor till SVT så var det Moderaterna som var pådrivande.

För trots att Ebba Busch Thor (KD) varit den som ivrigast velat rikta ett misstroende mot Peter Hultqvist (S) så är hennes parti splittrat. En splittring som förstärktes när det stod klart att Alliansen inte kunde enas. Det gjorde att Ebba Busch Thor blev mindre säker på att löpa linan ut. Men när Moderaterna vägrade att backa var hon tvungen att följa efter.

Kristdemokraterna har investerat för mycket i misstroendet för att ställa sig på Centerpartiets och Liberalernas sida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer