Städningen är den vanligaste orsaken till bråk Foto: TT

Städning börjar med bråk

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor lägger en kvart mer tid på städning i hemmet än män varje dygn. Bråk om städning är en av de vanligaste orsakerna till att vi ryker ihop.

– Ilskan är en drivkraft, ofta är det den som gör att vi tar tag i saker, säger Malin Alfvén, legitimerad psykolog.

I en nätbaserad undersökning gjord av företaget Nepa angav 1 600 svenskar mellan 18 och 64 år att städning är den vanligaste orsaken till diskussioner hemma.

– Det är också min upplevelse som psykolog, det är verkligen det här man bråkar om. Det hjälper inte att vi vet att det måste göras, vi är medvetna om att vi ska dö men har ångest för det ändå.

Enligt den senaste undersökningen om tidsanvändning från Statistiska centralbyrån 2010 lägger kvinnor en kvart mer tid på att städa hemmet än män varje dygn. För att undvika bråk tipsar Malin Alfvén om att göra ett schema med städtider då alla tackar nej till andra aktiviteter. Om grälet väl är i gång kan det hjälpa att gå undan och reda ut det vid ett senare tillfälle, då ilskan kan leda till något bra.

– Gräl utvecklar en relation, man ställs emot varandra och hittar i bästa fall en kompromiss. Det är bra att ta en stund på kvällen och prata igenom vad som har hänt under dagen, många barnfamiljer är inte så bra på det.

Fakta: Städbråk

 * Undersökningen skickades ut via nätet till 2 700 personer. Enligt Nepa har urvalet gjorts på ett sätt som säkerställer ett riksrepresentativt urval.

 * 60 procent av de tillfrågade svarade på undersökningen som gjordes på uppdrag av ett städföretag.

 * Mer än var femte tillfrågad uppgav städning som den främsta orsaken till diskussioner hemma. Ekonomi angavs som den näst största orsaken.

 * Som andra alternativ fanns disk, tvätt, renovering, inredning, trädgård och teknik.

Källa: Nepa (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.