SSAB förhandlar om att köpa ett nederländskt stålverk. Det skulle fördubbla bolagets koldioxidutsläpp jämfört med vad företaget släpper ut i Sverige. Foto: Henrik Montgomery/TT

Stålverksköp kan drastiskt öka SSAB:s utsläpp

Uppdaterad
Publicerad

Stålföretaget SSAB förhandlar nu om att köpa ett nederländskt stålverk – något som skulle fördubbla bolagets koldioxidutsläpp jämfört med vad företaget släpper ut i Sverige. Mäktigaste ägaren i SSAB är indirekt svenska staten – som är tyst.

Ståltillverkaren SSAB är störst utsläppare av koldioxid i Sverige med ungefär tio procent av Sveriges utsläpp. Företaget bekräftar nu att man för diskussioner om att köpa stålverket Ijmuiden i Nederländerna.

Mer än dubblar utsläpp

 -Om det blir ett förvärv av Ijmuiden så tänker vi oss att det ska bredda vårat produktutbud och stärka vår marknadsposition. På så vis kan vi också få starkare muskler att genomföra klimatåtgärderna, säger Mia Widell, som är presschef på SSAB, till SVT.

Det nederländska stålverket släpper ut 12,9 miljoner ton koldioxid, om året – mer än dubbelt så mycket som SSAB gör i Sverige (5,5 miljoner ton). Stålverket fick också nästan 3 000 miljöklagomål år 2018.

Fossilfritt – i en framtid

Samtidigt vill SSAB göra sig fossilfria genom ny teknik som utesluter kol, så kallad Hybrit. Den ska finnas på plats på ett av SSAB:s svenska stålverk år 2026. Men ett helt fossilfritt SSAB ligger långt bort i tiden.

– Vi har ett mål att bli fossilfria i vår befintliga verksamhet till 2045, säger Mia Widell på SSAB.

Under tiden så kan alltså SSAB kanske äga ännu mer kolbaserad ståltillverkning än idag om köpet går igenom.

Regeringen är tyst

Störst makt i SSAB har svenska staten indirekt genom ägandet i det statliga gruvbolaget LKAB – som alltså är röststarkast i stålbolaget.

Näringsminister Ibrahim Baylan avböjer att kommentera eftersom förvärvet inte är bekräftat. Och miljö och klimatminister Isabella Lövin har inte tid för någon kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.