Statsåklagare Luisa Ortega Díaz skriver via Twitter att hon är ”under belägring”. Foto: TT/Skärmdump

Statsåklagarens kontor i Venezuela omringat av militär

Uppdaterad
Publicerad

Statsåklagarens kontor i Venezuela har omringats av militär, rapporterar AFP. Luisa Ortega Díaz, statsåklagare och en av Venezuelas president Nicolas Maduros stora kritiker, har publicerat bilder på Twitter och skriver att hon inte accepterar den militära belägringen. Landets nya författningsförsamling har enhälligt beslutat att avsätta statsåklagare Luisa Ortega Díaz.

Säkerhetsstyrkor i Venezuela har intagit positioner runt kansliet där landets högsta åklagare Luisa Ortega Díaz har sitt kontor.

Ortega, som tagit strid mot president Nicolás Maduros växande maktanspråk, skriver på Twitter att hon är ”under belägring”.

Krisen i Venezuela

Landets nya författningsförsamling har enhälligt beslutat att avsätta statsåklagaren. Enligt nyhetsbyrån AP ersätts Ortega av regeringsanhängaren Tarek William Saab.

LÄS MER: Domstol stänger av statsåklagaren i Venezuela

”Jag fördömer denna godtyckliga handling”, skriver Ortega på Twitter. Foto: Skärmdump/Twitter

Finns fara för ”liv och säkerhet”

Ortega har högljutt kritiserat president Nicolás Maduro och försökt hindra installationen av den nya författningsförsamlingen, som ska kunna skriva om grundlagen efter regeringens önskemål.

Hon har även startat en utredning om valfusk kring valet av församlingen.

Människorättsorganisationen IACHR har tidigare gått ut med en offentlig uppmaning till Venezuela om att skydda Luisa Ortega Díaz, eftersom det finns en fara för hennes ”liv och säkerhet”, skriver nyhetsbyrån AFP.

LÄS MER: Här är turerna kring valet i Venezuela

Över 120 personer har dödats i sammandrabbningar på gatorna i det ekonomiskt sargade Venezuela de senaste månaderna.

Bakgrund: Krisen i Venezuela

Våldsvågen med upplopp och kraftiga protester de senaste månaderna har såväl ekonomisk som politisk bakgrund. Oppositionen pekar ut regimens politik som orsak till den djupa ekonomiska krisen, medan regeringen skyller på det låga oljepriset och anklagar oppositionen för att destabilisera ekonomin.

President Nicolás Maduros sätt att hantera krisen, i kombination med att hans socialistparti för första gången på 17 år förlorade majoriteten i parlamentet, har fått situationen att spåra ur.

Valskrällen 2015 innebär att regeringen och parlamentet kontrolleras av två olika läger som är politiska motståndare. Det är detta som Maduro nu försöker runda genom ett slags ny konstituerande församling – ett superorgan med 545 ledamöter med befogenhet att skriva om grundlagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet