Foto: SVT

Statsministern går – mitt i intervjun

Uppdaterad
Publicerad

”Jag har aldrig gömt några tillgångar”, säger Islands statsminister i Uppdrag gransknings intervju om skatteflyktingar. Men när han får frågor om sina egna kopplingar till brevlådeföretag ställer han sig upp och går.

Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson är en av flera statschefer som dykt upp som ägare till brevlådeföretag bland de läckta dokumenten från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca.

När Uppdrag gransknings reporter Sven Bergman träffade honom för en intervju handlade den inledningsvis om hur regeringen började bygga upp förtroendet hos Islands befolkning igen, bland annat genom tuffa åtgärder mot skattesmitare.

Panama-dokumenten

Vad anser du själv om folk och företag som gömmer tillgångar i skatteparadis? 

– På Island fäster vi stor vikt vid att alla gör rätt för sig. Så när någon lurar resten av samhället ser man väldigt allvarligt på det. Till viss del handlar det om att slå vakt om värderingar. 

Men du själv, herr statsminister, har du någon koppling till ett brevlådeföretag? 

– Jag själv? De isländska företag jag jobbat för har haft kopplingar till brevlådeföretag, och till och med fackförbunden. Det skulle vara den vägen i så fall. Men jag har alltid skattat för mina och familjens tillgångar, så jag har aldrig haft några tillgångar gömda någonstans.  

Vad kan statsministern berätta om ett företag som heter Wintris? 

– Om jag minns rätt är det ett företag som samarbetade med ett företag jag satt i styrelsen för. Och det hade ett konto som togs upp i deklarationen när det bildades, svarar Sigmundur David Gunnlaugsson och tillägger att frågorna börjar kännas olustiga.  

– Det känns som att du anklagar mig för något? Du insinuerar att jag inte har betalat skatt. 

Nej, jag frågar bara, svarar reportern Sven Bergman.

– Detaljerna tar min kollega på isländska, fortsätter han samtidigt som Johannes Kristjansson från Reykjavik Media slår sig ner och tar över intervjun.  

Då väljer statsministern att hastigt avbryta och han föreslår att intervjun fortsätter vid ett annat tillfälle.

–Det där är rent trams, säger han bland annat innan han lämnar rummet.

FAKTA: PANAMA-DOKUMENTEN

Sammanlagt 11,5 miljoner läckta interna dokument från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca har granskats av medier över hela världen.

Läckan kom först tyska Süddeutsche Zeitung till del, som sedan delade dokumenten med ICIJ, en internationell organisation för grävande journalister. Därifrån har sedan över än 100 mediaorganisationer världen över arbetat med materialet i över ett års tid.

Sveriges Television, och ett team från Uppdrag granskning, har som enda svenska medieföretag deltagit i den internationella granskningen.

De läckta dokumenten avslöjar hur Mossack Fonsecas de facto affärsverksamhet är att skapa brevlådeföretag i skatteparadis, som används för att dölja stora summor pengar. Kontakten mellan kunder och Mossack Fonseca sköts av banker, ofta stora och internationella sådana.

Bland de som använt sig av Mossack Fonsecas tjänster finns flera nuvarande och före detta toppolitiker, sportprofiler, filmstjärnor, och ökända kriminella.

Byråns verksamhet kan kopplas till flera illegala verksamheter såsom pengatvätt, mutor och skatteflykt.

I ett uttalande skriver Mossack Fonseca att man följer lagen, och aldrig har blivit dömda för brott. Firman anser sig inte ha något ansvar för vad deras klienter använder brevlådeföretagen till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet