Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nicholas Aylott om partiers inspiartion till energi, Nato-ansökan och segregationsåtgärder.

Statsvetaren: Så vanligt är det att Sverige lånar politik från grannländer

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas senaste förslag om maxtak för elpriser bygger på en modell från Norge och Socialdemokraternas Anders Ygeman hänvisar till Danmarks klassificering av utsatta områden. Enligt Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap, är lånandet av grannländernas politik inget nytt.

– Jag skulle säga att det är ganska vanligt att idéer sprider sig mellan partier i länder som ligger nära varandra och har en kulturell likhet, säger han.

Enligt Nicholas Aylott har Sverige alltid hämtat politisk inspiration från andra länder. Framförallt från angränsande Norge, Danmark och Finland där han menar att det finns många gemensamma problem och utmaningar. 

–  Den kulturella likheten spelar också roll tror jag. Jag tror att det är enklare för ett parti i ett land att ta emot och anamma och anpassa policyförslag om de kommer från ett land där språket går att förstå och villkoren är relativt lika, säger han. 

Val 2022

Idéer om säkerhetspolitik och gängkriminalitet  

Aktuellt just nu är säkerhetspolitiken, där Aylott menar att Sverige inspireras av grannländerna och vice versa.  

– Finland har exporterat beslutet att ansöka om Natomedlemskap till Sverige. Man kan också spola tillbaka tiden till 90-talet när folk började prata om att ansluta sig till EU. Då var det Sverige som tog ett snabbt beslut om att ansöka om medlemskap och Finland följde efter. 

Andra områden där politiska idéer utbytts är lösningar på segregation och gängkriminalitet, menar Aylott.  

– Det är intressant att stora delar av den svenska partipolitiken länge betraktade Danmark som ett skräckexempel, men nu har svenska socialdemokratin pratat om liknande banor som Danmark när det gäller att bryta upp segregationen och åtgärda gängkriminaliteten. 

“Högern lite mer benägna att titta på alternativ utomlands”  

Partier på högersidan tror Aylott generellt sett är mer benägna att titta utomlands för inspiration.  

– Vänstersidan i Sverige, framförallt Socialdemokraterna, har haft en väldigt kraftig maktställning i svensk politik under många år medan högersidan har hamnat i opposition oftare, vilket kanske har skapat en känsla hos de borgerliga partierna att man har mer att lära från andra länder. Man är lite öppnare för andras idéer, säger Aylott. 

Han ser också flera exempel på när den svenska högersidan har exporterat sina idéer.  

–  Jag tänker på Alliansen som grundades mellan de fyra borgerliga partierna i Sverige 2004 som förmodligen var någon slags inspiration till en vänsterallians i Norge bara två år senare. Det var ett fall av svensk högerkonstallation som exporterade en idé till ett grannland.

Hör Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap, berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet