Statsvetaren: Nytt läge i samhället

Uppdaterad
Publicerad

Över hälften av svenskarna är missnöjda med invandringspolitiken, men det är inget som förvånar statsvetaren Andreas Johansson Heinö.

– Det går helt i linje med den trend vi har sett.

En ny mätning från Sifo visar att 65 procent av svenska folket är missnöjda med hur frågan om invandring sköts av politikerna. Men det är inget som förvånar statsvetaren och Timbros förlagschef Andreas Johansson Heinö som tidigare kallat integrationsdebatten i Sverige för ”otydlig” och ”fattig på nyanser”.

– Den här mätningen är en del av en större helhet och visar på ett nytt läge i samhället. Den kan leda till att partierna känner ett ännu större ansvar att prata om de frågor som väljarna tycker är viktiga, säger han till SVT Nyheter.

Har förändrats

Men Andreas Johansson Heinö tycker ändå att klimatet i Sverige har förändrats sedan i höstas och att partierna nu tar större hänsyn till de frågor som är viktiga för väljarna.

– Invandringen har gått från att vara en hyfsat viktig fråga till att vara en het prioriterad fråga. Partierna har insett att man inte kan undvika frågan som man gjorde i valet 2010. Så det har förändrats tycker jag.

Mobiliserar opinionen

Han är inte alls förvånad över att svenskarna är missnöjda med hur invandringsfrågan sköts.

– Det som har hänt är att man mobiliserar den invandringskritiska opinionen och det har blivit en kraftökning för SD som dessutom blivit synligare. 

Inte unikt

Andreas Johansson Heinö tror att samma klimat och missnöje finns i övriga västländer men att man i Sverige vårdar språket bättre.

– Det är samma frågeställningar i många länder och folket vill prata om invandringen men Sverige har länge haft en antirasistisk norm som påverkar ton och språkbruk men inriktningen är densamma.

Kan den här undersökningen påverka politikerna?

– Det sätter mer press på dem att prata om frågan men det har redan blivit en het fråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.