• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Brandrisk i hela landet utom i Norrbottens kustland och inland Foto: SVT

Stor brandrisk i landet utom vid kust och fjäll i Norrbotten

Publicerad

I samband med det torra och soliga vädret som varit en längre tid ökar risken för bränder i skog och mark. Enda platserna i landet där det inte finns några varningar är kustområdet och fjällområdet i Norrbotten. Dock är risken för gräsbränder stor i Norrbottens inland.

Det råder stor brandrisk i trettiotvå distrikt i landet och risk för gräsbrand i sex distrikt.

I vissa delar av landet som Götaland och södra Svealand är det extremt torrt. Och i stora delar av Norrland kan det, även om det inte är extremt torrt, utvecklas bränder med snabb brandspridning.

I stora delar av fjällkedjan samt i norra Norrlands inland är risken för gräsbränder stor.

Det råder också eldningsförbud i många kommuner i landet, i Norrbotten gäller det i Arvidsjaur och Arjeplog.

Det blir också fortsatt varm i delar av landet då främst i västra och södra Götaland samt i Värmland där temperaturen på eftermiddagarna kan nå minst 26 grader de kommande dagarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer