Folksams vd försvarar beslutet att inte bevilja Bonnesen ansvarsfrihet.

Storägaren: ”Det är ändå vd som är ansvarig”

Uppdaterad
Publicerad

Swedbanks storägare Folksam försvarar beslutet om att inte bevilja Birgitta Bonnesen ansvarsfrihet, medan beslutet kring Swedbanks styrelse blev ett annat.

– Vi försöker agera på verifierbar information, säger Folksams ägaransvarig Carina Lundberg Markow.

Hon säger att Folksams beslut om att inte bevilja Birgitte Bonnesen ansvarsfrihet grundar sig i den utvidgade misstanken om grovt svindleri i penningtvätthärvan, även om det ännu inte finns någon person som delgivits misstanke.

– Det är ändå vd som är ansvarig för att kommunikationen är korrekt, och i det fallet kan man inte bevilja ansvarsfrihet. Men det handlar egentligen inte så mycket om vem som är misstänkt för vad, utan det grundläggande problemet är penningtvätt i banksystemen.

Swedbank och penningtvätten

Men att det nu finns misstankar om allvarlig penningtvätt inom Swedbanks verksamhet i Baltikum, det är väl inte bara Birgitte Bonnesens ansvar?

– Nej, men det är det som är det underliggande problemet.

Men hur kommer det sig då att inte styrelsen också får ta ansvar för det?

– Vi försöker agera på verifierbar information, helst från myndigheter, men också från banken. Information som går att kontrollera och som man kan bygga ett underbyggt beslut på. I det här fallet kring penningtvätt så har vi inte så mycket att gå på.

Ordföranden har inte läst rapport

På presskonferensen efter gårdagens stämma erkände styrelseordförande Lars Idermark att han inte tagit del av den så kallade ”Grimstadrapporten”.

– Det är kanske här vi har just den diskrepans som var mellan vd och styrelse. En styrelse ska inte vara inne och rota i en bank och titta på hemliga rapporter och lägga sig i det operativa arbetet. Men en styrelse har också rätt att vänta sig att vd ska kunna kommentera och hålla styrelsen uppdaterad.

Ser hela intervjun med Folksams vd i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet