Storsatsning på Ams inför valet

Uppdaterad
Publicerad

Svensk ekonomi går för högvarv. Men trots att det nu skapas allt fler så kallade riktiga jobb storsatsar regeringen och samarbetspartierna på statliga plusjobb i år. Från att det år 2003 handlade om 92.000 nya Ams-jobb är årets siffra 162.000. Men nu varnar bland annat Konjunkturinstitutet för att det här kan leda till ett bakslag.

I år sker mandatperiodens i särklass största satsning på arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Detta trots att konjunkturen vänt och nu är starkare än på många många år. Det sker trots att de flesta ekonomiska bedömare – inklusive regeringen själv – är överens om att arbetsmarknaden vände redan förra året, och att den exceptionellt starka ekonomiska tillväxten nu också leder till att det nu skapas en mängd nya riktiga jobb.

Massiv satsning

Aktuellt har granskat volymerna inom arbetspolitiken den här mandatperioden. 2003 var antalet platser 92.000, 2004 106.000, förra året 121.000 och i år sker alltså en massiv satsning med hela 162.000 platser.

-Vi har gått igenom en period med mycket svag arbetsmarknad och skulle man ha gjort någonting skulle det ha gjorts för flera år sedan. Det är mycket märkligt att man nu bygger ut åtgärderna i ett tempo som vi inte sett på nästan tio år. Jag har svårt att se någon ekonomisk förklaring till det. Det är lätt att få intrycket att det mest handlar om pressa ned den öppna arbetslösheten för att få justera statistiken inför valrörelsen, säger Anders Borg (m), chefsekonom och styrelseledamot i Ams.

Svårt få arbetskraft

Även statliga Konjunkturinstitutet höjer ett varnande finger:

-Arbetsmarknaden bottnade i början av fjolåret. Vi ser en ganska kraftig förbättring under loppet av 2006 och en viss förbättring 2007. Om man har väldigt höga volymer nästa år, så kan det bli svårare för företagen att få tag på arbetskraft, och då riskerar sysselsättningsökningen att bromsas i förtid, säger Ingemar Hansson, chef för Konjunkturinistitutet.

-Om regeringen i en uppåtgående konjunktur är på med en väldig massa arbetsåtgärder ökar ekonomins hastighet ännu mer, och då måste Riksbanken bromsa för att inte inflationen ska ta fart. Det leder naturligtvis till höjd ränta, säger Mats Odell (kd), ledamot i finansutskottet.

Förbättrar statistiken

Statsminister Göran Persson själv har sagt att en fallande öppen arbetslöshet är avgörande för hans möjlighet att vinna valet i höst. Utan tvekan innebär den stora satsningen på Ams-jobb i år att statistiken över den öppna arbetslösheten förbättras. Men finansminister Pär Nuder förnekar att satsningen sker av valtaktiska skäl:

-Vi borde ha gjort mer tidigare. Men när vi insåg att arbetslösheten inte skulle falla med automatik, vidtog vi de här åtgärderna. Men med facit i hand borde vi ha gjort det tidigare.

”Det är utmärkt”

Åtgärderna Nuder talar om är i stor utsträckning så kallade plusjobb – jobb som är tänkta att vara kvalitetshöjare i skola, vård och omsorg och som betalas av staten. En av de tusentals arbetslösa som fått ett plusjobb är Reza Movahednia. Han har fått ett jobb på ett dagis i Spånga utanför Stockholm.

-Jag hoppas att det leder till ett varaktigt jobb, säger han till Aktuellt.

-Jag har något att göra, jag kommer ut och hjälper till med något i samhället. Det är utmärkt. Nackdelen är att det är ovisst. Vad händer sen, om två år?

Även om de många Ams-jobben i år är en del i regeringens valstrategi så är är Reza Movahednia nöjd med sin plats.

-Det är ändå ett bra försök för jag ser att jag kan vara till hjälp för personalen, skolan, alla. Jag mår jättebra sedan jag fått plusjobb.

Reporter: Mats Knutson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.