Studenter i protest mot salstentor under pandemin

Publicerad

Studenter från flera högskolor och universitet slår larm om att de känner sig tvingade att göra salstentor, i vissa fall med fler än 50 personer i samma sal. Detta trots coronarestriktioner om att undvika kollektivtrafik och inte träffa andra än de som bor i samma hushåll.

En anonym student på Högskolan Kristianstad berättar att hon med ett par veckor kvar till en salstenta testades positivt för covid-19, varpå hon kontaktade skolan i hopp om att få göra tentan hemifrån. Men hon hänvisades då till omtentamen. 

– Men den skulle i det här fallet vara senare i december, vilket innebär att jag då redan har påbörjat en ny kurs och således hamnar efter.  

Risken är att många gör salstentan trots att de känner symptom, menar hon. Detta för att slippa göra omtenta i ett senare skede, vilket annars påverkar kommande studier negativt. Många uttrycker också en oro för att dela sal med andra, resa kollektivt eller ta tåget från sin hemort, där många studenter bott kvar eftersom undervisningen i stort bedrivs på distans. 

Svårt med distans

Skälet till att lärosäten delvis fortsätter med salstentor är att det kan finnas praktiska moment som är svåra att genomföra på distans. 

– Det kan också vara svårt att rent rättssäkert säkerställa vem som skriver, att man inte använder otillåtna hjälpmedel eller samarbetar med andra, säger Håkan Pihl, rektor Högskolan Kristianstad.  

Kan behövas åtgärder

Högskoleminister Matilda Ernkrans bild är att landets lärosäten tar sitt ansvar för att begränsa smittspridningen. 

– Men beroende på hur smittspridningen utvecklar sig så är inte regeringen främmande för att det kan komma behöva vidtas ytterligare åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.