”Svårt att förstå hur svenska politiker resonerat”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Dagens riksdagsbeslut är inte bara ett svek mot de narkolepsidrabbade. Även rädslan för vacciner kan öka, vilket i förlängningen riskerar liv, skriver SVT:s vetenskapsreporter Therese Bergstedt.

Therese Bergstedt

Vetenskapsreporter

Jag älskar vacciner, en av mänsklighetens allra bästa uppfinningar.

De skyddar oss från sjukdomar som förr plågade och dödade våra förfäder. Polio och smittkoppor finns knappt längre eller har helt utrotats. Miljoner barn slipper varje år få mässling, röda hund eller påssjuka, och allt färre kvinnor kommer drabbas av livmoderhalscancer i framtiden tack vare dessa fantastiska mediciner.

Därför är det oerhört viktigt att göra rätt när de inte fungerar som de ska.

Även om massvaccineringen mot svininfluensa under hösten 2009 räddade många liv står det också klart att hundratals svenskar, främst barn och unga, på grund av sprutan drabbades av en obotlig neurologisk sjukdom som kommer påverka resten av deras liv.

Många av de drabbade har det tufft och känner sig övergivna av samhället, visar SVT:s undersökning – trots att de borde ha erbjudits allt stöd och hjälp som går att få.

Att riksdagen i dag har beslutat om en statlig ersättning på max tio miljoner för den skada vaccinet lett till må låta generöst, men de drabbade är långt ifrån nöjda. Många är så sjuka att de kommer att ha svårt att sköta både studier och jobb på heltid i framtiden. Vissa kommer inte kunna arbeta alls och oroas över att pengarna inte kommer räcka.

Det är svårt att förstå hur svenska politiker har resonerat. Finland och Norge, där också många drabbades av narkolepsi efter massvaccineringen, har valt att inte sätta ett tak för hur mycket som ska betalas ut i ersättning.

Beslutet är olyckligt på flera plan.

Att vaccinera sig är inte bara ett sätt att skydda sig själv mot sjukdomar – det är också en solidaritetshandling för att inte smitta andra. 60 procent av Sveriges befolkning gjorde som myndigheterna sa inför pandemihotet och tog sprutan. Många liv räddades – och uppåt 300 personer fick en obotlig sjukdom för att de tog sitt kollektiva ansvar.

Att samhället inte kunnat ge de drabbade det stöd och den ersättning de känner sig nöjda med är ett stort misslyckande. Ingen hade kunnat förutse att Pandemrixvaccinet skulle öka risken att drabbas av narkolepsi hos ett fåtal av de som tog sprutan, men någon måste ändå ta ansvar för att det blev så.

Det är en tidsfråga innan nästa farliga influensavirus börjar spridas över världen. Om samhället ska kunna motivera människor att ta ett vaccin då får det inte finnas några tveksamheter kring hur skyddsnätet ser ut om en liknande biverkan skulle uppstå igen. Annars finns risken att människor avstår sprutan och i förlängningen riskerar sitt och andras liv.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.