På byråns kundlista finns även minst 33 personer eller företag som har svartlistats av bland annat USA:s finansdepartement. Foto: TT

Svartlistade företag bland Mossack Fonsecas kunder

Uppdaterad
Publicerad

Krigsbrottslingar i Mellanöstern, knarkbaroner i Mexiko och Östeuropa samt illegala vapenhandlare i södra Afrika. Många har de en sak gemensamt. De har samarbetat med den panamanska advokatbyrån Mossack Fonseca.

Det är inte bara etablerade politiker och sportprofiler som har använt sig av den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonsecas tjänster. På byråns kundlista finns även minst 33 personer eller företag som har svartlistats av bland annat USA:s finansdepartement.

Utsatta för sanktioner

Företagen har då i de flesta fall utsatts för ekonomiska sanktioner, vilket kortfattat innebär att man förbjuder handel med företaget.

Panama-dokumenten

I vissa fall hade personerna och företagen avbrutit sina avtal med Mossack Fonseca före svartlistningen, men i flera fall var och fortsatte de vara aktiva kunder när sanktionerna trädde i kraft.

”Företagsmässigt självmord”

De läckta dokumenten visar hur Mossack Fonseca under många års tid skapade brevlådeföretag som använts av bland andra misstänkta terrorfinansiärer, krigsbrottslingar, knarkbaroner och illegala vapenhandlare. Kopplingar finns även till människor som ägnar sig åt kärnvapenhandel med Iran och Nordkorea.

– Det låter nästan som företagsmässigt självmord att ta sig an så många hemska människor. Man skulle kunna tro att även cyniker skulle vara tveksamma till att handla med av USA sanktionerade företag, och ta strid mot USA, säger Jason Sharman, australisk statsvetare, till ICIJ:s reportrar.

Nekar till övertramp

Mossack Fonseca nekar själva till att ha begått något juridiskt övertramp. I ett uttalande säger byrån att man litar på sina mellanhänder, som för det mesta består av banker och andra advokatbyråer.

Mellanhänderna förväntas genomföra nödvändiga bakgrundskontroller på de kunder man sedan förmedlar till Mossack Fonseca, som i sin tur sedan hjälper kunderna sätta upp brevlådeföretag i skatteparadis.

Dessa mellanhänder uppmanas kontakta Mossack Fonseca vid första bevis på att en kund dömts eller svartlistats och utsatts för sanktioner.

– På samma sätt har vi våra egna rutiner för att identifiera sådana individer, så långt det rimligtvis är möjligt, säger en talesperson för byrån.

Gjorde inte ens en sökning på nätet

Detta har dock inte alltid varit fallet, avslöjar byråns interna, läckta dokument. Först 2015 införde Mossack Fonseca en fullgod plan för att anpassa sig till den amerikanska sanktionslistan.

Innan dess visar intern brevväxling att byrån flera gånger medger att deras bakgrundskontroll på kunder är kraftigt undermålig, och i vissa fall inte genomförs alls.

Efter att ha gjort genomgångar på flera av sina kontor runt om i världen framkommer det att man på många håll inte ens har gjort en enkel internetsökning på sina tilltänkta kunder.

Utredare kan komma att flytta fokus

Ekonomiska experter från flera håll menar att USA och andra länder och organisationer som utfärdar ekonomiska sanktioner har varit dåliga på att hålla koll på byråer som bedriver den verksamhet som har gjort Mossack Fonseca så framgångsrik. Detta trots deras nyckelroll som mellanhand i det svarta pengaflödet runt om i världen.

Synsättet kan dock komma att förändras, menar bland annat Daniel Reeves, tidigare chefsutredare vid det amerikanska skatteverkets offshore-avdelning.

– Det fanns en tid då man inte gav sig på banker. Man ville komma åt kunderna. Nästa steg kanske är företagens tjänsteleverantörer, säger Reeves till ICIJ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet