Foto: SVT Design

Svensk information hindrade IS-anslutning

Publicerad

Genom samarbete med den nya Samverkansgruppen mot våldsbejakande extremism i Göteborg kunde fyra män från Sverige, varav minst två från Göteborgsområdet, gripas i Turkiet misstänkta för att vara på väg till terrororganisationen IS i Syrien.

De fyra männen är i 30-årsåldern och enligt UD har tre av dem svenska medborgarskap, den fjärde har uppehållstillstånd i Sverige. Enligt SVT:s källor är åtminstone två av männen från Göteborg och det var tack vare viktig information till  den nya Samverkansgruppen mot extremism i Göteborg som männen kunde gripas.

– Vi har haft kännedom om de här individerna och vill säga att resultatet av vår samverkan med gemensamma aktörer har lett till att de har kunnat gripas i Turkiet, säger Haisam A-Rahman, samordnare mot våldsbejakande extremism Göteborg stad.

Det var för ett år sedan som Samverkansgruppen mot våldsbejakande extremism i Göteborg bildades och att fyra män nu stoppats innan de nådde terrorgruppen IS i Syrien ses som en stor framgång för gruppen.

– Nu har det lett till ett gripande. Värsta scenariot är att individen lyckas ta sig in i Syrien. Vi har kunnat identifiera vart de har varit på väg, och sedan har de turkiska myndigheterna agerat, säger Haisam A-Rahman till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet