Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det händer med kvinnorna när de landar i Sverige:. Foto: ArkivVisa alla (2)
Visa alla (2)

Uppgift: IS-kvinna försökte rekrytera från Sverige

Uppdaterad
Publicerad

De tre svenska IS-kvinnorna och deras barn utvisas på livstid av norra administrationen i Syrien.

I sitt utvisningsbeslut, som SVT har tagit del av, uppger administrationen i norra Syrien att kvinnorna utgör ett säkerhetshot.

De släpptes mot villkoret att svenska myndigheter officiellt hämtar dem och säkerställer att de utreds i Sverige, enligt uppgift till SVT.

Tidigare har norra administrationen i Syrien velat att IS-kvinnorna ska utredas och få sin rättsliga prövning på plats i regionen. Men resurserna saknas och därför används i stället utvisningsbeslut – så som svenska myndigheter gjort med flera utpekade radikala imamer i Sverige – som ett verktyg mot de tre kvinnorna som är i 20- till 30-årsåldern.

De ska ha anslutit till IS i ett tidigt skede och varit kvar i terrorsektens sista fäste, byn Baghouz i nordöstra Syrien.

”Det här utvisningsbeslutet kan endast verkställas om svenska staten kan hämta dem. Om inte så kvarstår de i norra Syrien”, uppger en källa med insyn.

Ska ha rekryterat kvinnor

I det beslut som administrationen i norra Syrien sänt till Utrikesdepartementet i dagarna anges att kvinnorna utgör ett säkerhetshot på grund av deras ännu starka sammankoppling med Islamiska staten. De anklagas i beslutet för att ha bidragit till folkrättsbrott under IS styre.

En av de utvisade kvinnorna som är i 30-årsåldern ska enligt uppgift ha anklagats för att tidigare ha rekryterat unga kvinnor från Västsverige till IS. Hon utvisas tillsammans med sina barn och sin yngre syster.

Säpo: Ingen homogen grupp

När kvinnorna landar på Arlanda kommer de att mötas av Säkerhetspolisen tillammans med andra myndigheter. Enligt Säpo kommer varje kvinna att bedömas individuellt.

– Det vi bedömer är individens avsikt och förmåga att begå terroristbrott i Sverige och hotet som de kan utgöra. De här personer är inte en homogen grupp, och det är därför viktigt att bedöma varje individ för sig, säger pressekreterare Nina Odermalm Schei.

Hon anser att Sverige är väl förberett på att ta hand om IS-återvändare.

– Vi har haft en situation under flera år där personer återvänt från konfliktområden. Vi har ett gott samarbete med olika myndigheter i Sverige och det finns en god beredskap, säger Nina Odermalm Schei.

Vill att de ställs inför rätta

De tre utvisade kvinnornas män uppges antingen vara döda eller försvunna.

– Den kurdiska sidan förväntar sig att svenska staten inte släpper ut dem när de återvänder till Sverige, utan att de ställs inför rätta, säger en källa.

En källa nära IS-kvinnorna uppger att kvinnorna och deras barn hämtades tidigt på söndagsmorgonen och att det finns förhoppningar om att övriga kvinnor och deras barn också ska få återvända till Sverige.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter: Det här är kvinnorna som är kvar i IS-läger. Foto: Gregorio Borgia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet