Foto: SVT

Svenska klädkedjor räddar indiskt vatten

Uppdaterad
Publicerad

Kläderna som vi i västvärlden bär kan ha bidragit till att torrlägga floder i de fattiga länder där tygerna producerats. Men tack vare svenskt stöd minskar nu slöseriet med vatten. SVT:s korrespondent rapporterar från Indien.

Utanför textilfabriken i delstaten Rajastan står stora vattenkar på rad. Tyger ska tvättas och färgas i olika omgångar. För varje meter tyg krävs 8-10 liter vatten, och den indiska textilindustrin är därför en av landets största miljöbovar. Visserligen ger tillverkningen av tyger jobb åt 45 miljoner indier, men när Sverige och resten av världen  konsumerar allt större mängder kläder har vattenslöseriet gjort att läget blivit akut. Grundvattennivån i Rajastan är i dag bland de lägsta i världen.

Miljön och jobben hotas

– Vi insåg att om vi inte gör något mycket snart så har vi inga floder eller sjöar kvar. Och då inte heller någon textilindustri eller några jobb, säger Vikram Joshi, vice VD för textilfabriken Jaipur Texcraft Park.

Men tack vare ett samarbete mellan Sida och Stockholm International Water Institute och ett antal svenska företag som Indiska, KappAhl och Lindex, har nu 40 indiska fabriker kunnat minska sin vattenförbrukning radikalt. 

Renare än flaskvatten

Sarbjit Singh Aluwahlia tar mig med till ett reningsverk där färg och kemikalier tas bort från vattnet, vilket gör att 80 procent kan användas igen. Senaste året har 284 miljoner liter sparats och vattnet är renare än det som säljs på flaska. Sarbjit Singh Aluwahlia erbjuder mig att smaka direkt ur provröret, och det smakar faktiskt bra. Mycket tyder på att återanvändande av vatten kommer att öka framöver. Efterfrågan på miljövänliga kläder ökar stadigt och numera är 19 svenska företag med i vattenprojektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer