Anna Livion Ingvarsson, generalsekreterare för Svenska PEN och Jamal Khashoggi, saudisk journalist. Foto: Svenska PEN/AP/TT

Svenska PEN om Khashoggis försvinnande – ett hårt slag mot yttrandefriheten

Uppdaterad
Publicerad

Den saudiske journalisten Jamal Khashoggis försvinnande är ett hårt slag mot yttrandefriheten i världen, det menar Svenska PEN.

– Det här är ett sätt att skrämma andra till tystnad, säger generalsekreterare Anna Livion Ingvarsson.

Tisdagen den 2 oktober går Jamal Khashoggi in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Sedan dess är han spårlöst försvunnen, och misstänks ha dödats av Saudiarabiens säkerhetstjänst.

– Det är utan tvekan en fasansfull och kuslig historia, säger Anna Livion Ingvarsson, generalsekreterare för Svenska PEN.

Saudisk journalist död

Jamal Khashoggi var en reformivrare av rang. Dagen efter han försvann skickades den som kom att bli hans sista krönika till Washington Post, ”Vad arabvärlden behöver mest är yttrandefrihet” löd rubriken.

En av många kritiker som tystats

Enligt Svenska PEN är läget för journalister, författare och opinionsbildare i Saudiarabien oerhört allvarligt, och har förvärrats de senaste åren då myndigheter i allt större utsträckning – i form av fängelsetraff, uthängning på sociala medier och tortyr – tystar regimkritiska röster.

Jamal Khashoggi är således bara en i raden av reformivrare som har fått betala ett högt pris för att göra sina röster hörda, menar Anna Livion Ingvarsson.

– Vi har en rad andra fall i Saudiarabien där journalister, författare och konstnärer sitter fängslade under väldigt hårda förhållanden. Det spekulerades tidigt i att han hade blivit mördad, och jag vet att Saudiarabien inte är främmande för förhör under tortyr.

Liten chans till demokratisk utveckling

Yttrandefrihet är avgörande för att ett samhälle ska kunna utvecklas i demokratisk anda. Ur den aspekten får Jamal Khashoggis försvinnande konsekvenser på flera plan.

– Det klart att man ger sig på en journalist som vågar stå ut och är modig, och syftet är förstås att få samma journalist att tystna men också att skrämma andra till tystnad.

– Konsekvenserna är enorma, för journalisten och hans familj men också för de många andra som vill men nu inte vågar göra sina röster hörda, säger Anna Livion Ingvarsson.

Inte troligt att ansvariga ställs till svars

Omvärldens blickar har riktats mot Saudiarabien och pressen på regimen har ökat. Samtidigt är det knappast troligt att de ansvariga ställs till svars, menar Anna Livion Ingvarsson.

– Det är oerhört viktigt att markera att detta är ett brott mot mänskliga rättigheter, samtidigt är det inte troligt att de ansvariga ställs till svars, det är naivt att tro med tanke på hur illa ställt det är med mänskliga rättigheter i Saudiarabien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet