Susanne Moffat på Homemaid, ett företag som utför hushållsnära tjänster åt privatpersoner. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svenskarna vill behålla RUT-avdraget

Uppdaterad
Publicerad

Flera partier vill begränsa eller avskaffa RUT-avdraget om de vinner valet. Men 6 av 10 svenskar vill behålla eller till och med utöka avdraget för hushållsnära tjänster. Det visar en SIFO-undersökning som SVT beställt.

– Jag måste anställa städhjälp, annars kan jag inte bo här överhuvudtaget. Och jag kan anställa en städhjälp och vara trygg om att det är schysst – hon får lön och betalar skatt, säger Greta Hökby.

Hon är pensionär och bor i Tullinge söder om Stockholm. Hon är en av de svenskar som varje år utnyttjar RUT-avdraget, avdraget för hushållsnära tjänster. I dag utnyttjas det enligt Skatteverket av en halv miljon svenskar.

S vill halvera avdraget

Men flera partier vill begränsa eller avskaffa avdraget. Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ vill avskaffa RUT. Socialdemokraterna vill halvera avdraget till 25.000 kronor om året.

– De svenskar som använder RUT för veckostäd, flyttstäd eller fönsterputs – vilket är det vanligaste – kommer inte att märka någon skillnad. Medan däremot kommer de som använder RUT i väldigt stor omfattning, till exempel ett heltidsanställt hembiträde, att märka att man kan dra av lite mindre än i dag, säger Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna.

Bland S-väljarna vill ändå hälften av alla behålla dagens avdrag, visar SIFO-undersökningen.

KD och MP vill utöka

Centerpartiet, Folkpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna vill behålla dagens RUT. Medan Kristdemokraterna och Miljöpartiet vill utöka avdraget.

– Det skulle vara roligt om man kunde utvidga det så att vi även kunde inkludera reparationstjänster. Då skulle RUT-avdraget också kunna ge en tydlig klimatnytta om vi uppmuntrar människor att reparera sina prylar istället för att slänga och köpa nytt, säger Per Bolund, ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet.

Oklart hur många jobb som skapats

MP:s väljare är däremot mer negativa till RUT-avdraget än partiledningen, visar undersökningen.

Enligt en försiktig uppskattning från Skatteverket har drygt 10 procent av de svarta jobben i städbranschen blivit vita.

Det finns i dag inga oberoende siffror över hur många jobb RUT-avdraget har skapat.

SIFO-undersökningen

Visa

Frågan som ställdes var:

”RUT-avdraget tillåter i dag att t ex städtjänster och läxhjälp kan dras av i deklarationen till ett belopp av upp till 50.000 kronor per person och år (tillsammans med ev ROT-avdrag). Vad tycker du man ska göra med RUT-avdraget?”

Tas bort helt: 18 procent

Begränsas upp till 25.000 kronor per år: 14 procent

Vara kvar som det är: 53 procent

Utökas: 7 procent

1.000 personer har svarat på frågan som ställdes mellan 20 och 26 maj.

Källa: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fokus arbete

Mer i ämnet