Foto: TT

Sverige inför id-kontroller på tåg och bussar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen fick igenom förslaget om id-kontroller på tåg, bussar och passagerarfartyg till Sverige. Redan 4 januari nästa år börjar förändringarna att gälla.

Som väntat fick regeringen igenom sitt lagförslag om id-kontroller. Från och med den fjärde januari kommer den som reser med tåg, bussar eller passagerarfartyg in Sverige behöva visa upp legitimation. Barn som reser med föräldrar som kan identifiera sig kommer inte att omfattas av kontrollerna.

Gäller i tre år

Föreskrifterna får gälla i högst sex månader och nya får meddelas tidigast två veckor efter att den tiden gått ut. Lagen i sin helhet ska gälla i tre år.

#flykt

Men lagförslaget gick inte friktionsfritt genom riksdagen. Centerpartiet och Vänsterpartiet, samt en miljöpartist röstade mot förslaget – Miljöpartisten Rasmus Ling från Malmö. Ytterligare en miljöpartist, Carl Schlyter, la ned sin röst. Sara Karlsson från Socialdemokraterna avstod från att rösta, enligt TT.

Hård kritik från C

Regeringen fick hård kritik från bland andra Johan Hedin (C), som dessutom KU-anmält förslaget tidigare.

– Jag minns ett citat från Miljöpartiet: ”Vi kommer aldrig att stödja en regering som gör det svårare att komma till Sverige”. Så MP, blir det nu lättare eller svårare att komma till Sverige med det här förslaget? frågade Hedin retoriskt.

”Panikåtgärder”

Vänsterpartiets Torbjörn Björnlund kallade lagförslaget för ”panikåtgärder”.

– Sverige skickar signaler om att det är okej att gynna främlingsfientlighet, det är okej att stoppa människor som behöver hjälp. Tak över huvudet går att ordna, det finns ett antal lösningar, säger han.

Ville se kortare period

L, M och KD röstade på egna förslag. De har sedan tidigare varit kritiska mot hur förslaget är utformat.

Flera ledamöter tog upp att det var ett allt för snabbt och slarvigt framtaget lagförslag, och påpekade flera brister. De tre partierna var också tydliga med att de ansåg att lagen skulle gälla i högst sex månader och att regeringen skulle vara skyldig att ompröva föreskrifterna varje månad.

Det finns flera praktiska problem med förslaget, sa Beatrice Ask (M), och sa som exempel att det ännu är oklart hur kontrollerna ska gå till på Kastrup.

– Det är konstigt att regeringen vill fatta det här beslutet direkt, trots att man inte riktigt vet hur id-kontroller praktiskt ska gå till. Djävulen sitter i detaljerna, det är ingen tvekan om att det finns brister som skulle kunna ha hanterats bättre, sa Ask.

”Ta ansvar för välfärden”

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) svarade med att gällande det praktiska, exempelvis kontroller på tågen, så kommer transportörerna få tid att utforma dem och lagen ska inte innebära konsekvenser som är orimliga. Hon betonade att antalet asylsökande måste minska för att svensk välfärd ska fungera.

– Det är viktigt att vi tar ansvar för svensk välfärd, samt ansvar för de som vi åtagit oss att skapa ett gott liv för. Det här är inga roliga beslut att fatta men vi har inte fått ansvaret att sitta i Sveriges riksdag för att det är roligt, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S).

”Behöver andningspaus”

Även migrationsminister Morgan Johansson (S) underströk vikten av att Sverige får ”en andningspaus” för att kunna ge flyktingar som redan kommit ett bra mottagande.

– Vi hade upp emot 10.000 asylsökande i veckan. Under hösten stod det allt mer klart att våra system pressades till bristningsgränsen. Vi klarar det på kort sikt, men vi klarar det inte i längden, sa Johansson.

SD vill kalla in hemvärnet

SD röstade för regeringens förslag, men Kent Ekeroth (SD) gick ut hårdast och menade att förslaget även bör omfatta personbilar och taxibilar.

– Problemet är att gränskontrollen över Öresundsbron är full av håll, det går lätt att köra över. Det behövs en kraftig bemanning, återinför beredskapspolisen, kalla in hemvärnet, annars kommer lagstiftningen vara så full av håll att den inte gör skillnad, sa Ekeroth.

Lagen träder i kraft på måndagen den 21 december. Regeringen ska sedan utfärda föreskrifter som ska börja gälla den 4 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet