Inrikesminister Anders Ygeman (S). Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sverige inför tillfälliga gränskontroller

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer att besluta att införa tillfälliga gränskontroller, bekräftar regeringen. Migrationsverket har slagit larm om att trycket på myndigheten är för högt. Gränskontrollerna påbörjas klockan 12.00, torsdag.

Regeringen har under en tid haft beredskap att införa tillfälliga gränskontroller, och under onsdagen inkom en begäran från Migrationsverket om att regeringen ska ta beslutet eftersom trycket på Migrationsverket är för högt, meddelar inrikesminister Anders Ygeman (S).

– Migrationsverket är under extremt stort tryck. Det faktum att migrationsströmmarna är blandade skapar stora utmaningar för Migrationsverket. De har därför under eftermiddagen gått fram med en begäran till regeringen om gränskontroll vid inre gräns, för att underlätta deras arbete, säger Anders Ygeman.

Polisen anser att det finns ett hot

Dessutom anser polisen att det finns ett hot mot den allmäna ordningen och inre säkerheten i Sverige. Polisen har dock inte begärt att regeringen ska införa tillfälliga gränskontroller. Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har bekräftat att det finns stora påfrestningar på samhällsfunktioner i Sverige.

Därför anser regeringen att sitationen är så allvarlig att det finns fog för att införa inre gränskontroller och att situationen i Sverige är en sådan situation som det står om i Schengenreglerna. Där står att de nationella myndigheterna i undantagsfall och tillfälligt får återinföra inre gränskontroller om det föreligger ett allvarligt hot mot säkerheten eller om det finns allvarliga brister vid den yttre gränsen som kan äventyra hela Schengenområdets funktion.

Vid torsdagens regeringssammanträde kommer beslutet att fattas om att tillfälliga gränskontroller införs klockan 12.00.

Kontrollerna ska vara i kraft i tio dagar fram till den 21 november. Gränskontrollerna kan sedan förlängas i 20-dagarsperioder och det beror på hur regeringen, polisen, Migrationsverket och andra berörda myndigheter bedömer läget.

Migrationsverket klarar inte sin uppgift

Migrationsverket understryker allvaret, och menar att de inte klarar sitt uppdrag att värna asylrätten.

– Vi har sedan i september registrerat cirka 80.000 asylsökande. Det vill säga lika många som vi registerade under 2014. Vi har en situation där människor tvingas sova i tält utanför våra kontor, och sova i våra receptioner. Och vi har en situation där Migrationsverket inte längre klarar av att möta sitt uppdrag som är att ge tak över huvudet till de sökande. Vid våra färjelägen och tågstationer försvinner ensamkommande varje dag, och det är inte rimligt, säger Mikael Hvinlund, Migrationsverkets kommunikationsdirektör på pressträffen.

– Inre gränskontroller kan medföra ett mer kontrollerat och ordnat mottagande. Det kan också ge oss möjlighet att snabbare sortera ut de ärenden som vi måste prioritera, det vill säga ensamkommande barn och barnfamiljer och se till att de får tak över huvudet. Det är väsentligt för att få ordning på mottagningssystemet, fortsätter Hvinlund.

ID-krav på färjor

Regeringen kommer även att remittera ett förslag på att rederier som trafikerar svenska hamnar ska ha ett legitimationskrav på sina färjor, utöver de passagerarlistor som redan finns.

– Tanken är att det ska bidra till ökad säkerhet i våra hamnar och på våra färjor och att det ska göra det lättare att identifiera vilka som söker sig till Sverige för att söka till asyl, säger Anders Ygeman.

Kravet omfattar inte barn som reser tillsammans med föräldrar som kan identfiera sig.

Stena Line börjar redan kontrollera pass från sin första avgång kvart i åtta från Rostock nu under morgonen. Färjan ankommer till Trelleborg efter tolv i dag.

– Vi kommer införa id-kontroller nu tidig morgon. Det krävs en giltig id-handling för att få åka med, säger Jesper Waltersson, presschef på Stena Line, till TT, och betonar att det är pass eller nationellt id-kort av EU-standard som gäller.

Regeringen hade beredskap med alliansen

Frågan om tillfälliga gränskontroller har förföljt den rödgröna regeringen i veckor. Hittills har man hänvisat till polisen och Migrationsverket och sagt att när myndigheterna meddelar att det är nödvändigt kommer regeringen också att besluta om det.

Enligt SVT Nyheters källor har regeringen haft beredskap för att införa detta sedan före migrationsöverenskommelsen med allianspartierna. Det var också ett krav från Moderaterna hade i de inledande samtalen som partiet sedan släppte.

– Regeringen står samlad bakom det här beslutet. De övriga partierna har fått information, kommenterar Anders Ygeman.

Sedan dess har Moderaterna upprepat kravet och fått stöd av både Folkpartiet och Kristdemokraterna. Redan samma kväll som migrationsöverenskommelsen presenterade slog statsminister Stefan Löfven fast att åtgärderna inte skulle räcka. Och i morgon klockan 12 inför alltså Sverige tillfälliga gränskontroller.

Även Sverigedemokraterna har föreslagit att gränskontroller införs.

”Sverige har tagit störst ansvar”

Anders Ygeman skickade även en signal till övriga EU-länder.

– Sveriges signal till övriga EU är glasklar. Sverige är det land som har tagit störst ansvar i Europa för flyktingkatastrofen. Ska vi klara den här gemensamma utmaningen så måste de andra länderna vara med och ta sitt ansvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet