Utrikesminister Tobias Billström (M) har tidigare sagt att fastigheten på Lidingö måste skyddas, eftersom det bor diplomater där – men han får inte medhåll av Joar Forssell (L). Foto: Pressbild Liberalerna/SVT Nyheter

”Sverige måste göra som Polen – släng ut dem”

Uppdaterad
Publicerad

Flera har kallat det en rysk ockupation på svensk mark. Nu växer kritiken mot att Sverige inte agerar mot att Ryssland fortsätter använda ett hus på Lidingö som de inte ägt på ett decennium.

– Det här går inte att acceptera, man måste sätta hårt mot hårt, säger Joar Forssell, utrikespolitisk talesperson i regeringspartiet Liberalerna.

På Lidingö utanför Stockholm finns ett hus som Ryssland använder trots att de inte har ägt det på nästan tio år. SVT har avslöjat att huset dessutom används av misstänkta spioner

I Polen finns ett liknande hus, som Ryssland också använt under en längre tid utan att betala för sig. Men för några dagar sedan gick polska myndigheter in och övertog fastigheten

– Det borde gå att göra likadant i Sverige. Polen har ju visat att det finns en acceptans i det internationella samfundet för att göra som de har gjort. Det är också det enda rimliga i det här läget, säger Joar Forssell (L), utrikespolitisk talesperson och ledamot i riksdagens utrikesutskott. 

Regeringen anser att huset ska skyddas 

Utrikesminister Tobias Billström (M) har tidigare sagt att fastigheten på Lidingö måste skyddas, eftersom det bor diplomater där. 

– Vi måste se till att den skyddas och att personerna som vistas där behandlas med värdighet. Det är ett åtagande vi har gjort enligt Wienkonventionen, säger han.

Men han får inte medhåll av Joar Forssell. 

– Ryssland bryter ju systematiskt mot alla internationella konventioner och lagar, Polen gör helt rätt. Det här går inte att acceptera, man måste sätta hårt mot hårt, säger han.

Stöd från professor

Även en professor i internationell rätt som SVT har talat med menar att Sverige skulle kunna agera och nu kräver Forssell att regeringen gör som i Polen. 

– Jag tycker inte att man ska låta Ryssland diktera hur vi ska göra på vårt territorium. Sverige måste göra som Polen. Ta tillbaka huset från Ryssland och släng ut dem som är där, säger han. 

SVT har sökt utrikesminister Tobias Billström som via sin pressekreterare avböjer att kommentera saken ytterligare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Bakgrunden till striden om ”Ryska huset”

Det börjar med en tvist på 1990-talet mellan den tyska affärsmannen Franz Sedelmayer och ryska staten. President Boris Jeltsin beslutar då att nationalisera Sedelmayers tillgångar i Ryssland. 

Den tyska affärsmannen vill ha ersättning och väljer att driva en process i Sverige där den ryska handelsrepresentationen äger sjuvåningshuset på Lidingö. 

Sedelmayer begär utmätning av fastigheten 2003. Men Ryssland överklagar gång på gång samtliga beslut och menar att huset skyddas av diplomatisk immunitet eftersom ambassadpersonal bor där. 

Bland annat engagerar sig dåvarande utrikesminister Carl Bildt som skriver ett brev till Kronofogden och menar att en tvångsförsäljning skulle kunna skada de svenska relationerna till Ryssland.

Men 2014, ett decennium och flera juridiska turer senare, säljs fastigheten på exekutiv auktion till advokat Stefan Häges bolag. Prislappen blir 12 miljoner kronor. 

De ryska hyresgästerna vägrar dock betala hyran på drygt 275 000 kronor i månaden och kan inte vräkas på grund av diplomatisk immunitet, vilket resulterar i att Häge stämmer ryska staten för utebliven hyra. 

Konflikten pågår än i dag och hyresskulden är nu uppe i mångmiljonbelopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.