Polska brandbilar i konvoj på väg upp till de svenska skogsbränderna och franska vattenbombflygplan som landar på Svegs flygplats. Foto: Anna Hållams/Mats Andersson/TT

Sverige tar emot den största EU-hjälpinsatsen någonsin

Uppdaterad
Publicerad

I de svenska skogarna pågår nu den största EU-hjälpinsatsen någonsin. Personal och utrustning från åtta olika länder bidrar i nuläget vid bekämpningen av skogsbränderna.

– Är man med i samarbetet så har man förbundit sig att i möjligaste mån hjälpa till, säger Patrik Jansson, talesperson på MSB.

Just nu vattenbombar två franska och två italienska brandflygplan de svenska brandhärdarna.

Samtidigt är två flygplan till på väg från Portugal. Fem tyska, en litauisk och åtta norska helikoptrar bidrar också. Dessutom är runt 130 polska, 53 tyska och 60 franska brandmän på plats med tillhörande utrustning. Tidigare har även danska brandmän deltagit i arbetet med att släcka skogsbränderna.

Skogsbränderna sommaren 2018

Största hjälpinsatsen någonsin

Alla hjälpinsatser är, enligt MSB, kanaliserade via ERCC – Emergency Response Coordination Centre. Det är den största EU-gemensamma hjälpinsatsen någonsin, enligt EU-kommissionen. Och det är första gången i historien som Sverige får så mycket hjälp från utlandet.

ERCC är en hjälpcentral som dygnet runt övervakar alla större kriser i världen. EU-medlemmar samt ett antal andra europeiska länder, däribland Norge och Island, är knutna till samarbetet. Länderna har förbundit sig att hjälpa till i möjligaste mån. Men det finns inga bindande avtal – de kan fortfarande vägra att ställa upp.

– I slutändan så kan ett land, om man har en egen nationell kris, säga att man inte kan eller har möjlighet att skicka någonting, säger Patrik Jansson.

Sverige ställer upp

Det är betydligt vanligare att Sverige hör till de länder som ställer upp och hjälper andra. Oftast går den svenska hjälpen till större kriser runtom i världen, vilket också är insatser som kanaliseras genom ERCC. Men även när exempelvis Grekland har drabbats av skogsbränder så har Sverige stått i beredskap för att hjälpa till.

EU-kommissionen kom så sent som i november i fjol med ett förslag om att bilda en EU-gemensam civilskyddsreserv med bland annat EU-ägda brandflygplan. Tanken är att den satsningen, om den blir verklighet, ska kunna stärka systemet de gånger det sker flera naturkatastrofer samtidigt och de frivilliga insatser inte räcker till.

EU:s civilskydd

EU:s civilskydd omfattar alla EU-länder samt Island, Norge, Serbien, Makedonien, Montenegro och Turkiet. Sverige fick senast hjälp 2014 vid skogsbranden i Västmanland. Det är frivilligt för länderna att skicka resurser vid katastrofer men de förväntas ställa upp i möjligaste mån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet