Foto: Scanpix

Sverige utan artilleri

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har två artilleribataljoner, men kan inte ställa upp en enda artilleripjäs för att försvara riket.

Sverige har två artilleribataljoner. Men de har noll tillgängliga artilleripjäser.Orsaken är problem med ombyggnaden av gamla standardpjäsen Haubits 77.

– Antalet tekniska utmaningar har varit fler än förväntat, säger Joakim Lewin, chef för enheten för indirekt eld på Försvarets materielverk (FMV), till TT.

Nya pjäser först till hösten

Sedan 2010 har Haubits 77 successivt skickats till företaget BAE för att byggas om till nya Archer-systemet. Men BAE har inte kunnat skicka tillbaka dem i tid. Den första leveransen av de ombyggda haubitsarna var planerad till oktober 2011, skriver Officerstidningen och aftonbladet.se.

Nu finns en Archer-pjäs på förband men den har skjutförbud. Det blir för mycket krutgaser i styrhytten och brandsläckningssystemet fungerar inte.

Lewin säger att FMV tror att de första fungerande pjäser kommer i höst.

– De första fyra räknar vi med att kunna leverera till Försvarsmakten i september-oktober.

Sommaren 2014 ska ytterligare leveranser börja ske av Archer, med en takt av två pjäser per månad. 24 pjäser ska till Sverige och 24 till Norge.

BAE får betala ett vite för att inte ha levererat i tid, men exakt hur mycket kan Lewin inte säga.

– Men det vi kommer att betala kommer att reduceras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.