Livsmedelsverket: Färg i falsk oxfilé kan vara farlig

Uppdaterad
Publicerad

Flera ton fläskfilé tros ha färgats och sålts som oxfilé till svenska grossister. Delar av köttpartiet har nått butiker eller restauranger.

Sedan en restauranggrossist fattat misstankar och skickat prover har Livsmedelsverket gått ut med varning via EU. Dels för att färgämnet kan vara farligt, dels för att det finns risk att kunder inte tillagar fläskfilén tillräckligt länge, i tron att det är oxfilé, skriver Svenska Dagbladet.

Dessutom kan det innebära att muslimer och judar som inte äter fläskkött köper sådant i tron att det är nötkött.

–Jag har jobbat i över fyrtio år med mat och jag har aldrig varit med om något liknande, säger Tomas Narving på Svensk Cater till SVT:s Värmlandsnytt.

Leverantören har polisanmälts

Det färgade köttet har köpts från leverantören HEAT AB, som nu har polisanmälts. Åke Hultberg, vd för HEAT AB säger till SVT Nyheter att han själv köpt köttet från en ungersk leverantör i tron att det verkligen var oxfilé. Totalt har HEAT AB köpt 30 till 40 ton kött från den ungerske leverantören bara i år.

Det aktuella partiet rör sig om fem ton som Karlstad kommun nu beslagtagit.

Åke Hultberg är tveksam till om proverna verkligen stämmer.

-En grisfilé väger 5-600 gram, en suggfilé 8-900 gram. Här pratar vi om filéer på upp till mer än 1,4 kg, det finns inte så stora grisar, säger Åke Hultberg.

Proverna stämmer

Men Pontus Elvingson, statsinspektör på Livsmedelsverket som håller på att utreda fallet, är säker på att de båda proverna stämmer.

-Det kan ju vara så att det finns både fläskfilé och oxfilé i det aktuella partiet, säger han till SVT Nyheter och tillägger att en del av köttet säkert nått konsumenter, men att man ännu inte vet i vilken omfattning.

-Det ska vi nu utreda, vi måste kolla fraktsedlar bland annat. Dessutom lär en del av köttet komma från Ungern, en del från Argentina.

Förebereder stämning

Enligt Åke Hultberg förbereder han en stämning mot det ungerska företaget Filetto som sålt köttpartiet.

-Jag tror jag blivit lurad, men Filetto menar att det inte kan stämma. De vill ha tillbaka partiet för att tillsammans med ungerska Livsmedelsverket kunna kuntrollera köttet. Men svenska Livsmedelsverket vill inte gå med på detta, säger Åke Hultberg, som menar att det är ett krav från Filetto om köpet eventuellt ska gå tillbaka.

Fler prover

Enligt Livsmedelsverket är det miljöförvaltningen i Karlstad kommun som beslagtagit köttpartiet och de har nu tagit fler prover för att se om all oxfilé i själva verket är fläskfilé, prover som blir klara i veckan.

Enligt Åke Hultberg är ungerska Filetto ett familjeägt styckningsföretag med 15-20 anställda som distribuerar kött i hela Balkan. Åke Hultberg, som hållit på med handel med flera öststater i 40 år, säger att han blev kontaktad av Filetto som undrade om han var intresserad av köttimport.

Svalövs kommun har polisanmält dig för att du drivit livsmedelsverksamhet utan att registrera dig?

-Jag registrerades i år, men kommunen menar att jag skulle gjort det tidigare, de håller på och utreder saken. Jag säljer bara till grossister, jag tror inte man måste vara registrerad för det, säger Åke Hultberg på HEAT AB.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.