Foto: Grafik: Lars Sander, SVT

Fler dömda unga i Malmös utsatta delar

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler av ungdomarna i Malmös utsatta stadsdelar har dömts för brott. Det visar SVT:s kartläggning av ungdomsbrottsligheten i landet. Samtidigt har andelen dömda unga i Stockholms utsatta områden minskat.

Här kan du se en karta över hur det ser ut i utsatta områden

Rinkeby, Ronna och Alby är stadsdelar runt Stockholm som dras med dåligt rykte. Inte sällan förknippas miljonprogramsområdena med kriminalitet och arbetslöshet. Och flera gånger har polisen lyft just dessa som särskilt utsatta områden och extra insatser har satts in, bland annat genom åtgärdspaketet Storstadsatsningen och lokala utvecklingsavtal. Men SVT:s genomgång visar nu att andelen dömda unga i flera av Stockholms och Södertäljes utsatta områden har minskat och i vissa fall även ligger lägre än genomsnittet i landet.

SVT kartlägger ungdomsbrottsligheten

Rekordlågt i Ronna

Allra mest sticker Södertäljeförorten Ronna ut. Där har 4,7 procent av de unga någon gång dömts för ett brott, vilket kan jämföras med genomsnittet för landet – 6,7 procent. En markant minskning mot 1993 och 2003 då 11 procent respektive 8,7 procent av de unga hade dömts för något brott.

I Skåne tycks dock inte utvecklingen gå åt samma håll. Många av de områden som ansågs som problematiska i slutet på 90-talet har fortsatt hög andel dömda unga. Rosengård är det storstadsområde som har allra högst andel dömda unga med sina 14,7 procent. Där har utvecklingen sedan 2003 gått åt motsatt håll med en ökad andel dömda unga.

Malmö sticker ut

Skillnaderna mellan Malmö och Stockholm får stöd i flera undersökningar berättar Sven Granath, utredare på Brottsförebyggande rådet, Brå.

– Det bekräftar bilden vi har. Malmö sticker ut både när det gäller faktisk utsatthet för brott och i känsla av otrygghet. Man har bland annat en hög andel utsatta för personrån vilket är ett typiskt ungdomsbrott.

En av förklaringarna till att Malmö sticker ut i statistiken är den sociala situationen.

– Det är helt klart mer ogynnsamma grundförutsättningar i Malmö än i Stockholm. Fler som inte förvärvsarbetar, lägre inkomstnivå och högre barnfattigdom.

”Inga rån i tio minusgrader”

Enligt Sven Granath spelar det geografiska läget in – på fler än ett sätt.

–  Närheten till Danmark och Tyskland kan spela in, det pågår mycket insmuggling av narkotika och illegal handel med vapen och andra varor. Väderläget ska man också räkna in, med några grader varmare är den brottsliga säsongen längre i Malmö. Cykelstölder och personrån gör du inte i tio minusgrader.

Malmö har det senaste decenniet haft problem med gänguppgörelser och dödskjutningar, något som kan påverka statistiken.

– Polisen har ju haft något av en krigsföring mot grov brottslighet i utsatta områden i Malmö, det kan vara så att kriminaliteten involverat många unga men det kan också vara så att polisen i och med satsningen hittat mer ungdomskriminalitet.

Här kan du se antalet dömda ungdomar i Stockholm och Malmö i varje område.

Storstadssatsningen och Lokala utvecklingsavtal

Storstadssatsningen var ett åtgärdspaket från 1998 och framåt till Sveriges mest utsatta stadsdelar. Målen var att minska segregationen, skapa tillväxt och förbättra livsvillkoren i storstadsregionernas socialt utsatta förorter. Satsningen skulle kompletteras med minst samma summa av de berörda kommunerna.

Lokala utvecklingsavtal (LUA) från 2008 var ett erbjudande från regeringen till 21 kommuner för att minska utanförskapet i ett antal utsatta stadsdelar. Kommunerna, polismyndigheterna, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ingick i partnerskapet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT kartlägger ungdomsbrottsligheten

Mer i ämnet