Fyra år efter fallet Gulli – Många äldre får olämpliga mediciner

Uppdaterad
Publicerad

Gulli Johansson, som förlorade 11 år av sitt liv på grund av felaktig medicinering, är död. Samtidigt visar nya siffror att problemen med felaktig medicinering av äldre fortfarande är mycket stort.

-Mamma fick dö på det sätt hon önskade, knall och fall, säger hennes dotter Kerstin Jönsson till SVT.

Många reagerade när SVT:s Uppdrag Granskning berättade historien om Gulli 2008. Hon fick epilepsi 1996 och felmedicinerades därefter i elva år. Läkemedelsbehandlingen medförde svåra biverkningar som förvärrade hennes tillstånd. Det gick så långt att familjen samlades vid hennes dödsbädd för ett farväl.

”Mirakeltanten”

Men Gulli vaknade upp igen när och blev plötsligt helt klar i huvudet när man tagit bort hennes mediciner Hon kallades mirakeltanten – och blev Sveriges mest uppmärksammade fall av läkemedelsförgiftning.

Det visade sig snart att hon inte var ensam, och reportaget orsakade en intensiv debatt om läkemedelsförskrivningar för äldre.

Gulli och Kerstin fick vara med i tidningsartiklar och tv-soffor, fallet debatterades i riksdagen och 2010 tilldelades Gulli Epilepsiförbundets Guldljuspris.

-Läkemedelsfrågorna kom mycket mer i fokus genom Gullis mycket sorgliga fall, säger äldreminister Maria Larsson (KD) till SVT.

Många medicineras fel

Samtidigt visar nya siffror från Socialstyrelsen, Socialdepartementet och Sveriges kommuner och landsting, som presenteras idag, att så många som 159.790 personer över 65 år behandlas med olämpliga mediciner.

Just nu arbetar Socialstyrelsen med nya regler för läkemedelsgenomgångar bland äldre. Det ska bli obligatoriskt att gå igenom den enskildes läkemedelsanvändning, vilket det inte är i dag.

Hade inte hjälpt mamma

-Det är nog bra men hade knappast hjälpt mamma, tror Kerstin Jönsson. Gulli hade nämligen inte passat in i de kategorier Socialstyrelsens förslag gäller.

Hon var pigg in i det sista, när hon i somras fick ett epilepsianfall som innebar slutet.

-Hon levde det liv hon ville leva de här åren. Hon blev inget paket, säger dottern Kerstin till SVT.

Mikael Pettersson

mikael.pettersson@svt.se

Leif Näslund

leif.naslund@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.