Foto: Zara

Kritikstorm mot Zara-tröja – för tankarna till Förintelsen

Uppdaterad
Publicerad

En barntröja för pojkar från klädföretaget Zara väcker starka reaktioner. ”Vilken designer på Zara tyckte att den här sa mer ”sheriff” än ”Auschwitzfånge”, undrar en twittrare. Företaget har nu valt att sluta sälja produkten.

Tröjan, som heter ”sheriff”, är tvärrandig i mörkblått och vitt och har en sexuddig gul stjärna på bröstet. Många har reagerat med avsmak på tröjan, som man tycker för tankarna till Förintelsen.

Kritiker antyder att stjärnan liknar davidsstjärnan, en symbol som judar tvingades bära i nazisternas Tyskland, och att den randiga tröjan påminner om fångkläderna i koncentrationsläger.

Klädesplagget har väckt vrede på sociala medier:

”Zara i Israel säljer denna tröja med gul stjärna på. På riktigt”, ”Århundradets misslyckande inom design från den internationella klädkedjan.” och ”Vilken designer på #Zara tyckte att denna sa mer ”sheriff” än ”Auschwitzfånge”? Ja, det är riktigt.” är några av reaktionerna på Twitter.

Slutar sälja tröjan

Zara har efter kritiken bett om ursäkt på Twitter och beslutat att dra tillbaka tröjan. Pressavdelningen i Spanien vill inte svara på SVT:s frågor över telefon. I ett kort mejlsvar kommenterar Inditex, Zaras ägare, produkten:

”T-shirten finns inte längre till salu i våra butiker. Tröjans design var bara inspirerad av sheriffstjärnor från klassiska westernfilmer”.

Även 2007 tog klädkedjan bort en produkt efter kritik, kunder hade då upptäckt hakkors-tryck på en väska som Zara sålde. Företaget uppgav att man missat trycket och bad om ursäkt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.