Foto: TT

Forskare: Västkusträkan inte utrotningshotad

Uppdaterad
Publicerad

Västkusträkan är inte utrotningshotad och det går visst bra att fortsätta fiska i Skagerak. Det menar fiskeribiologen Mats Ulmestrand som är ansvarig för att uppskatta räkbeståndet i Sverige.

– Att räkan är så illa ute är Världsnaturfondens bedömning. Vi gör en helt annan bedömning och tycker att räkfisket här kan fortsätta, om än i begränsad form, säger Mats Ulmestrand på Sveriges lantbruksuniversitet.

Räklarm

I veckan kom Världsnaturfonden med sin nya lista på vilka fisk- och räksorter som konsumeterna bör undvika. Världsnaturfonden menade då att räkan som fiskas utmed västkusten, nordhavsräkan hotas av överfiske och därför rödmarkerades räkan helt. Men på Sveriges Lantbruksuniversitet menar man dock att reaktionen är överdriven och att det inte finns någon plan att från officiellt håll rödlista räkan.

– Det är upp till var och en om man vill fortsätta äta räkor eller inte, men hade räkan varit utrotningshotad så hade jag såklart inte ätit några räkor heller, säger fiskeribiologen Mats Ulmestrand på Sveriges lantsbruksuniversitet.

Minskade räkbestånd

Ulmestrand jobbar på havsfiskelaboratoriet i Lysekil och är ansvarig för beståndsuppskattningen av räkor och kräftor i Sverige. Enligt honom är det sant att räkbeståndet har minskat genom åren, men inte att det nu har nått några katastrofnivåer.

– Beståndet minskade från 2007 fram till 2010, därefter låg beståndet på en ganska låg nivå under några år, men under det sista året har det ändå skett en liten ökning,  säger Mats Ulmestrand.

Mats Ulmestrand ingår också i Internationella havsforskningsrådet, ICES, som jobbar för ett hållbart fiske i Nordatlanten. Rådet ger varje år rekommendationer till EU-kommissionen om hur mycket bland annat Sverige ska få fiska räkor. Förra året fick fiskarna som mest fånga 6600 ton räkor. Men på grund av att räkbeståndet minskar över tid har rådet i år föreslagit att högsta tillåtna räkmängd borde minska till 6000 ton för 2014.

– Räkbeståndet visar som sagt tecken på återhämtning, men för säkerhetsskull tycker vi att man borde sänka kvoten något, säger Mats Ulmestrand.

”Gör något mer radikalt”

Men Världsnaturfonden, WWF tycker inte att det räcker.

– Vi har lite olika ingångar i det här och vi på WWF försöker vara naturens röst. Vi vill säga titta här, ni måste göra något mer radikalt, kontrollen av olagligt utkast och att räkkvoterna hålls är inte tillräcklig. Det är inte hållbart som det ser ut nu, säger Inger Näslund som är expert på fiskefrågor på Världsnaturfonden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.