Studie: Våldet ökar inte i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Våldet i Sverige har inte ökat eller blivit grövre. De senaste 15 åren har det snarare legat konstant. De här oväntade resultaten presenteras av en kriminolog som gjort en forskningsstudie ute på sjukhusen, något som aldrig tidigare gjorts.

Docent och kriminolog Felipe Estrada har undersökt statistik över alla personer som skrivits in på sjukhus på grund av våldshändelser. Det har han sedan jämfört med vad offer själva berättat i Statistiska centralbyråns (SCB) årliga undersökningar om utsatthet för brott. Siffrorna visar då samma resultat.

Undersökningsperioden är mellan 1974 och 2002 och antalet våldsoffer ligger relativt konstant på drygt 2.000 bland de sjukhus som undersökts.

-Vi pratar mer om våld, vi är mer och mer oroliga för våld, vi rapporterar mer om våld. Men när vi väl frågar människor om de har utsatts för en våldshandling som gjort att de tvingats uppsöka vård det senaste året, då ser vi att människor i samma grad svarar att de har utsatts för sådant i dag som de gjorde för 15 år sedan, säger Felipe Estrada till SVT:s Rapport.

Inte mer vapen

Orsaken till att det ofta rapporteras om att det grova våldet i samhället ökar beror enligt Felipe Estrada och andra kriminologer på att vi anmäler oftare. Men det faktiska våldet ökar inte.

Och det används inte heller mer vapen än för 15 år sedan, enligt studien. Varken mer knivar eller skjutvapen. Och det håller man med om på Södersjukhuset i Stockholm. Akutchefen där säger att användandet av knivar och skjutvapen minskat – samtidigt som han har uppfattningen att våldet ökat.

Och media är enligt Felipe Estrada en bidragande orsak till att det ständigt talas om det ökande våldet.

-Jag kan tycka att det är olyckligt i den mån man förmedlar en bild som inte riktigt stämmer överens med kunskapsläget, eftersom det har konsekvenser för människors trygghet om vi hela tiden går omkring och tror att Sverige blir ett allt våldsammare land, säger Felipe Estrada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.