Kapten Carl-Johan Olofsson, bergsguide på arméns jägarbataljon var den som hittade lådan. Foto: Arméns jägarbataljon

Fyndet av lådan kan ge svar om kraschen

Uppdaterad
Publicerad

En av de svarta lådorna från det kraschade norska Herculesplanet har hittats. Nu kan utredarna få svar på vad som hände när planet kraschade mot Kebnekajse.

Arméns jägarbataljon har hittat den ena av planets två svarta lådor och enligt Statens haverikommission kan fyndet vara helt avgörande för att kartlägga hur olyckan gick till.

– Förhoppningsvis kommer vi att få veta hur besättningen resonerat sinsemellan och också hur de uppfattade samtalet med flygledarna. Så vi är egentligen helt beroende av den här svart lådan, säger utredningsledaren Agne Widholm.

Herculeskraschen i Kebnekaise

På väg till en militärövning i norra Sverige den 15 mars i år flög planet av okänd anledning in i fjälltoppen och alla norska officerare ombord omkom. Sökandet efter vrakdelar och överlevande efter kraschen var stort och sysselsatte över 50 personer. I sökandet deltog personal från hemvärnet, svenska och norska militärer samt fjällräddare.

Moderna flygplan är utrustade med två färdskrivare som är placerade i planets akterparti.

Färdskrivarna består av en färdregistrator och en ljudregistrator. Färdregistratorn sparar bland annat uppgifter om planets höjd, fart och färdriktning. Ljudregistrator sparar piloternas samtal och radiotrafiken mellan planet och flygledarna på marken. Lådorna som är orangea för att lätt kunna upptäckas benämns ofta som ”svarta lådan”. Den färdskrivare som nu hittats är ljudregistratorn.

”En nål i en höstack”

Statens haverikommission har tidigare sagt att de svarta lådorna ska flygas till Storbritannien för analys. Lådan som hittades var den som registrerar kommunikationen ombord på planet.

Kapten Carl-Johan Olofsson, bergsguide på arméns jägarbataljon var den som hittade lådan. Han säger till SVT att det var en ren slump och att han såg en orange låda sticka upp ur snön när han skulle fira sig ner längs en klippavsats.

-Det är som att leta efter en nål i en höstack, säger Olofsson. 

Fakta

Fakta om hercules C-130 J

Hercules C-130 J är ett transportflyg som tillverkas av amerikanska Lockheed Martin.

Planet har fyra turbopropmotorer. Vingspannet är 40,4 meter.

Herculesplanet har en marschfart på 657 km/h. Marschhöjden är omkring 8.000 meter.

Räckvidden med last är 4.600 km. Det finns över 40 olika varianter av Herculesplan i fler än 60 länder. (TT-NTB)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herculeskraschen i Kebnekaise

Mer i ämnet